Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Így néz ki a sül kölyök 2020. augusztus 7.

Sok-sok állatról meséltünk mostanában, akiknél gyermekáldás van, de a sülökről eddig nem esett szó. Pedig két kölyök is cseperedik náluk. A sülök a rágcsálók közé tartoznak, ellentétben a hasonló nevű sünökkel, akik rovarevők.

Mostanában sokszor írtunk az Állatkertünkben világra jött újabb és újabb kisállatokról. Sőt legutóbb még egy kisfilmet is készítettünk róluk, habár ebben a videóban sem szerepel az összes kölyök és fióka. Eddig azonban még nem esett szó a sülöknél született kölykökről, pedig mostanában kettő utód is világra jött náluk.

A sünöket és a sülöket – hasonló nevük miatt – hajlamosak összekeverni az emberek. A sün jól ismert állat, Magyarországon is honos, még a városi parkokban, kertes házas övezetben is gyakori, és olyan régóta ismeri a magyarság, hogy a sün neve nyelvünk szókészletének legrégebbi rétegébe tartozik. A sül viszont lényegében egzotikus állat, amelynek eredetileg nem volt magyar neve, hanem, miután különféle elnevezésekkel próbálkoztak, végül a sün egyik kiveszőfélben lévő, tájnyelvi nevét, a sült kapta meg hivatalos magyar névként.

A sünnek és a sülnek egyébként nem sok köze van egymáshoz. Persze mindkettő tüskés, de a tüskék eléggé különböznek, például a hosszukban, ráadásul a sülök nagyobbak is a sünöknél. Nem is szólva arról, hogy amíg a jól ismert sün a rovarevők közé tartozik, és a vakond és a cickány a rokona, addig a sülök igazi, hamisítatlan rágcsálók.

Legismertebb fajuk, a tarajos sül afrikai elterjedésű, habár rejtélyes módon Olaszország déli részén is előfordul, ám oda valószínűleg az ókorban telepítették be. A mi Állatkertünkben viszont indiai sülöket láthattok, amelyek a Törökországtól a Közel-Keleten át egészen India déli részéig, sőt Sri Lankáig terjedő területen őshonosak. A Kisszikla oldalában található keselyűröpde egy részét kifejezetten a sülök számára alakítottuk ki. Így ezek a tüskés rágcsálók lényegében egy térben élnek az ugyancsak itt lakó fakó keselyűkkel, tarvarjakkal és sok más állattal is. Nem nagyon zavarják azonban egymás köreit.

A sülöknél persze nem ritka, hogy összegömbölyödve, esetleg egymás hegyén-hátán szunyókálnak a kifutó bal oldalának, a sziklafalban lévő árnyas pihenőhelyen, s mikor épp így tesznek, a kölykök sem látszanak mindig. De egy kis szerencsével már meg lehet nézni őket.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.