Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Így telepítették vissza élőhelyükre a nálunk kelt tarvarjakat 2021. április 7.

A veszélyeztetett tarvarjak andalúziai visszatelepítési programjában nemrégiben hat Budapesten kelt madár csatlakozhatott vadon élő fajtásaihoz. Ezt a munkát is segíti, aki adója egy százalékát Állatkertünknek ajánlja fel.

A veszélyeztetett tarvarjak védelmében, illetve természetes élőhelyükre történő visszatelepítésükben való részvételünkről már korábban beszámoltunk. Most azonban a spanyol barátaink által rendelkezésünkre bocsátott kisfilmen is meg tudjuk mutatni, hogyan került sor a 2020-as évben nálunk kikelt hat fiatal tarvarjú, és tizenegy másik – szintén európai állatkertekben kelt – fajtársuk visszatelepítésére a spanyolországi Andalúzia déli részén, Cádíz tartományban, február közepén.

Ezen a vidéken már 2003 óta folyik a korábban itt őshonosnak számító, de a területről már évszázadokkal ezelőtt eltűnt tarvarjak visszatelepítése. E munkának köszönhetően ma már száznál is több tarvarjú él Andalúzia területén, 23 fészkelő párral.

A kisfilm elején a Vejer de la Frontera község melletti sziklán letelepedett kolóniáról látni képeket, majd a sziklától nem túl messze, Barbate község külterületén, a San Ambrosio tarvarjú állomásra kalauzolja el a nézőt Salvador Dominguez, az ottani állatok gondozója. A gondozó elmondja, hogy épp a felvétel készítésekor engedik ki a röpdéből azokat visszatelepítésre szánt fiatal madarakat, akik több különböző európai állatkertből (Budapestről, Baselből, Berlinből és Heidelbergből) érkeztek, és 45 napon át szokták a helyi környezetet és éghajlatot. Elengedésük után pedig csatlakozhatnak a vadonban élő fajtársaikhoz. A következő képeken magát a kiengedést lehet látni, és azt, hogy a madarak elkezdenek ismerkedni a környezettel. A film végén pedig Miguel Angel Quevedo, a Jerezi Állatkert állatorvosa mondja el, hogy az elengedett 17 tarvarjat az európai állatkerti tarvarjú tenyészprogram koordinátora jelölte ki a visszatelepítésre, és hogy elengedésük újabb fontos lépés abban a munkában, melynek célja, hogy a veszélyeztetett tarvarjak állandó és önfenntartó populációt alkotva éljenek Dél-Spanyolországban.

A tarvarjakkal kapcsolatos munka eredményei is jól mutatják, hogy az állatkertek milyen fontos szerepet játszanak a veszélyeztetett, ritkulóban lévő fajok védelmében. Aki támogatni szeretné természetvédelmi munkánkat, kérjük, személyi jövedelemadója egy százalékát Állatkertünknek ajánlja fel!

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.