Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Itt lehet szavazni az orangután kisfiú nevére 2020. augusztus 14.

Kedd éjfélig lehet szavazni a másfél hetes orangután kölyök nevére. Az apróság kisfiúnak bizonyult, és egy kis szerencsével már látni is lehet, bár garantálni ezt még nem tudjuk, olyan szorosan bújik anyukájához.

Augusztus 5-én, szerdán reggelre született meg Állatkertünk legifjabb orangutánja. Az első napokban az orangoknak otthont adó állatházat átmenetileg zárva tartottuk, de a közönség persze akkor sem maradt orangután nélkül, hiszen a csapat többi tagja sok időt töltött a kifutóban, ahol természetesen jól lehetett látni őket.
Mostanra már újra megnyitottuk az Emberszabású Majmok Házának nézőterét (bár a nézőtéren elővigyázatosságból egy kordont állítottunk fel), ráadásul Lia, az anyaállat a kölyökkel együtt a kifutóra is ki szokott menni, így egy kis szerencsével akár már az orang gyereket is láthatja a nagyközönség. Ezt azonban most még nem tudjuk garantálni, hiszen az anyukájába csimpaszkodó gyerek hol jobban, hol kevésbé látszik, attól függően, hogy az anya mit csinál, merre jár és milyen testhelyzetet vesz fel éppen.

A gondozóknak viszont mostanra már kétséget kizáróan sikerült kifigyelniük, hogy a jövevény kisfiú, így eljött az ideje, hogy nevet keressünk neki. Többen javasoltak neveket, ezek előzsűrizése után végül három név maradt a „kalapban", ezekre lehet most szavazni:


A három név közül a Huba és a Móric aligha szorul magyarázatra. A Wulan indonéz eredetű név, és eredetileg a Holdra, illetve a hónapokra, holdhónapra utal.

A szavazatokat augusztus 18-ig, azaz kedd éjfélig várjuk. Az eredményt a rá következő napon tesszük majd közzé.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1890-es évek vége óta foglalkozunk orangutánokkal, és már csaknem három évtizede rendszeresen szaporítjuk őket. A mostani kicsinek, Liának is volt már kölyke, aki egyébként most kissé meglepődve fogadta testvére világrajövetelét, és azt, hogy az anyuka immár nemcsak az ő babusgatásával van elfoglalva, hanem a legtöbb figyelmét természetesen a most született bébire fordítja.

Az kis orangután születése természetesen fontos esemény, hiszen ezek az állatok nagyon népszerűek a közönség körében, ráadásul, mivel a szumátrai orangután kritikusan veszélyeztetett, sikeres állatkerti szaporításuknak természetvédelmi jelentősége is van.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként nemcsak az orangutánoknál volt gyermekáldás a közelmúltban, hanem valóságos „baby boom" szemtanúi lehetünk, amelynek nyomán az Állatkert szinte minden sarkában cseperedő kölykök és fiókák sokaságát láthatjuk. A közelmúltban sikeresen szaporodtak például a nagy marák, a sülök, a sörényes hangyászok, a muntyákszarvasok, a tapírok, a rózsás flamingók, a koronásdarvak, a prérikutyák, a tevék, sőt még a vadkutyák is, hogy csak néhányukat említsük.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.