Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Jegesmedve hírek 2020. június 6.

Bő három év alatt sokat nőttek ifjú jegesmedvéink, akik érkezésükkor, 2017 kora tavasszal még másfél évesek sem voltak. A nemzetközi tenyészprogram keretében egyikük a héten egy belga állatkertbe költözött.

Állatkertünkben évszázados múltja van a jegesmedvék tartásának. Sőt mi több, az 1930-as években világviszonylatban is az elsők között sikerült nálunk ezeknek az érdekes állatoknak a szaporítása. Az idők során összesen 61 jegesmedve élt nálunk, közülük 39 itt is született.

Napjainkban a jegesmedvék állatkerti tartásának különleges jelentőséget ad a klímaváltozás, és azok a nehézségek, amelyek emiatt a vadonbeli jegesmedvék fennmaradását fenyegetik. Mindezek következtében az állatkertekben élő jegesmedvék természetvédelmi jelentősége is felértékelődik. Ugyanez igaz arra a jegesmedve tenyészprogramba is, amelyben állatkertünk is részt vesz.

Belij és Szerij, a két jegesmedve, akiket az elmúlt években Állatkertünk közönsége láthatott, ennek a tenyészprogramnak a keretében érkezett még 2017 kora tavaszán. A két testvér – mindketten hímek – akkor még alig volt 16 hónapos, tehát nem sokkal voltak idősebbek annál, hogy bocsnak nevezhessük őket. Sajnos sem a születési helyükön, a Moszkvai Állatkertben, sem pedig az ugyancsak oroszországi Izsevszkben nem volt elegendő hely ahhoz, hogy a fiatalok még évekig ott cseperedjenek. Az ivarérettség eléréshez, amikor már a párkeresést kellene szervezni nekik, még évek kellettek. Így a tenyészprogramnak szüksége volt egy olyan alkalmas állatkertre, amely helyet tud biztosítani a süldő jegesmedvéknek. Szerencsére épp segíteni tudtunk ebben, így került tehát hozzánk mind a két állat.

Ha felidézzük, milyenek voltak érkezésükkor, jól látszik, milyen sokat nőttek és fejlődtek az elmúlt bő három esztendőben. Most már elmúltak négy és fél évesek, így, mivel a hím jegesmedvék öt és tíz éves koruk között érik el az ivarérettséget, itt az ideje a jövőjükkel is foglalkozni, természetesen ismét a jegesmedve tenyészprogram keretein belük.

Az egyik állat, Belij esetében már el is jött az ideje annak, hogy új otthonba költözzön, ezért a héten egy belga állatkertbe utazott. Bár néhány évet még várni kell arra, hogy apuka legyen, de mivel ritka vérvonalból való, a tenyészprogram számára különösen fontos állat. Így a jegesmedve ügyben érintett európai állatkertek közösségében különösen nagy odafigyeléssel tervezzük a jövőjét.

Hasonló a helyzet Szerij esetében is, őt azonban egy darabig még ezután is Budapesten láthatja a nagyközönség.

A fentiekhez talán még annyit érdemes hozzáfűzni, hogy bár mi már az állatok érkezésekor beszámoltunk arról, hogy két fiútestvérről van szó, akik ezt nem tudták, viszont látták a két állatot „szájrapuszit" adni egymásnak, s ezért szerelmespárnak gondolták őket, a fentieket olvasva talán csodálkoznak egy kicsit. Pedig nincs mit csodálkozni, egyszerűen csak arról van szó, hogy ha egy adott viselkedést látunk az állatoknál, azt nem kell mindjárt az emberi szokások világába behelyettesíteni, és akként értékelni. Ez a viselkedés Belij és Szerij részéről annak felel meg, mintha az embereknél két fiútestvér vállon veregetné egymást. Eredete pedig abban keresendő, hogy anyjuk, amikor az anyatejről szilárd táplálékra szoktatta őket, félig megrágott, megcsócsált falatokat adott nekik a szájából. És bizony a két testvér nem egymás után, hanem egyszerre részesült ebben a csócsáló etetésben. Így a szájrapuszi náluk nem a szerelem jele, hanem az anyaállat és a testvérek közötti kötődéshez van köze. Amiatt azonban nem kell aggódni, hogy a két testvér élete most már külön utakon folytatódik! Elsőre persze kicsit szokatlan lesz számukra az új helyzet, de a természetben is ez a dolgok rendje, annál is inkább, mert a jegesmedvék a vadonban jellemzően magányosan élnek.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.