Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Két „trónörökös” a koronásdarvaknál 2021. július 21.

Mami és Papi, a koronásdaru szülőpár komolyan veszik a fajfenntartást. 1999 óta már tizenöt fészekaljra való, összesen mintegy harminc fiókát neveltek fel sikeresen. Az idei „trónörökösök” már háromhetesek, így a közönség már remekül láthatja őket.

A Kisszikla szomszédságában, a fakókeselyűkkel, illetve az idén szintén számos fiókát felnevelő tarvarjakkal társbérletben élnek a szürkenyakú koronásdarvak (Balearica regulorum). A tenyészpár, akik egyszerűen csak a Mami és a Papi nevet viselik, nagyon komolyan veszi a fajfenntartást, hiszen érkezésük, 1999 óta szinte minden esztendőben megörvendeztettek minket egy, kettő vagy akár három fiókával is. Eddig már tizenöt fészekaljra való, összesen mintegy harminc fiókát neveltek fel, és most újabb „trónörökösök" cseperednek náluk.

Az idei fiókák június 27-én, vasárnap keltek ki a tojásból, de az első napokban még nem látszott túl sok belőlük. Kéthetes korukban viszont már egész jól megfigyelhették őket a látogatók, mostanra pedig, hogy háromhetesek is elmúltak, már az is látszik, hogy milyen gyorsan fejlődnek. Az elkövetkező hetekben érdemes lesz nyomon követni a gyarapodásukat, méretbeli növekedésüket, illetve a fiókákra jellemző pihés tollazat fokozatos átalakulását. Augusztusra már a felnőttekre jellemző díszes tollkorona kezdeményei is megjelennek majd a fejük búbján.

Mami és Papi egyébként nagyszerű szülők. Fiókáikat sok türelemmel és odaadással tanítgatják, és mindentől megvédik őket, akár szükségük van rá, akár nem. Ebben nem ismernek tréfát, a saját maguknál nagyobb termetű madarakat, sőt akár a gondozókat is imponáló határozottsággal tartják távol imádott csemetéiktől.

Mivel a szürkenyakú koronásdaru veszélyeztetett fajnak számít, sikeres szaporításuk fontos természetvédelmi eredmény is. Az elmúlt években nálunk kikelt fiókák egy része felcseperedve más, a faj természetvédelmi célú szaporításában ugyancsak részt vevő állatkertekbe (például Nagyszebenbe, a horvátországi Zágrábba, a németországi Erfurtba, a hollandiai Emmenbe, illetve a franciaországi Les Mathes állatkertjébe) került, de van köztük olyan is, aki Budapesten maradt: őket jelenleg a Szavannakifutóban láthatja a közönség. Azért ott, mert a szürkenyakú koronásdaru valójában afrikai faj, amellyel a szavannákon is találkozhatunk, olyan állatok, például zsiráfok társaságában, akik szintén a Szavannakifutó lakói.

A koronásdarvak tartásának és szaporításának egyébként igen gazdag hagyományai vannak Állatkertünkben: az első fiókák még 1918-ban látták meg a napvilágot. Ezekről a régi darvakról részletesebben is beszámoltunk jubileumi cikksorozatunk 155 év darvaival foglalkozó részében, régi felvételekkel – többek között az 1918-as fiókákról készült fotóval – illusztrálva.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.