Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Két tucat flamingófióka 2018. június 26.

Rózsás flamingóink az elmúlt években rendszeresen megörvendeztettek minket újabb és újabb fiókákkal. Idén különösen sokan vannak, az elmúlt hetekben két tucat apróság kelt ki a tojásból. Velük együtt összesen 139 flamingónk van.

A flamingók eléggé ismert madaraknak számítanak, habár azt sokan nem tudják, hogy hat különböző fajuk ismeretes. Állatkertünkben a rózsás flamingókkal (Phoenicopterus roseus) találkozhat a nagyközönség. Tartásuknak nálunk több évtizedes hagyománya van, mint ahogy a szaporításuknak is. Flamingóink ugyanis évről évre nagyszámú fiókával örvendeztetnek meg bennünket. A múlt esztendőben például 17 fióka kelt ki és cseperedett fel sikeresen, de a megelőző években is rendszeres volt a szaporulat. Ennek köszönhetően igen népes flamingó kolóniát tudunk látogatóinknak bemutatni, sőt még más állatkerteknek is tudunk küldeni az itt felcseperedett fiatalokból. 
Úgy tűnik, az idei évben sem lesz hiány a szaporulatban. Az elmúlt hetekben ugyanis 25 fióka kelt ki a tojásból. Legalábbis ennyi azoknak a jövevényeknek a száma, akik már azonosító chipet is kaptak. De még további tojásokból is kelhet ki fióka, tehát az idei utódszám, amely már most is több két tucatnál, még egy kicsit tovább is növekedhet. Annyi bizonyos, hogy a 25 fiókát is beleszámolva most összesen 139 állat alkotja a budapesti rózsás flamingó kolóniát.
A flamingók jellegzetes fészket építenek homokból és iszapból: egy dombocskát, a tetején egy bemélyedéssel a tojások számára. Úgy is mondhatnánk, hogy a fészkek miniatűr tűzhányókra emlékeztetnek, amelyek „kráterébe" kerülnek a tojások. Ezek a normál tyúktojásnál valamivel nagyobbak, lúdtojás méretűek. A kotlási idő általában 28-31 nap körül szokott lenni, a fióka ezután bújik elő a tojásból.
A kikelt flamingófiókák egészen mások, mint a felnőttek: nemcsak kisebbek, hanem teljesen máshogy néznek ki. Az alig néhány napos, illetve egy-két hetes madarak testét ugyanis szürke, pihés tollazat borítja, lábaik viszonylag tömzsik, a felnőttekre oly jellemző, sajátosan görbült csőr helyett pedig még csaknem egyenes csőrt viselnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fiókák az első pár hónapban nem képesek a felnőtt madarak táplálékául szolgáló, vízben lebegő táplálékszervezetek kiszűrésére. Ehelyett a felnőttek emésztőcsövének felső szakaszán speciális begytej termelődik, ezt csurgatják a fiókák csőrébe. Aki rászán egy kis időt a flamingófiókák megfigyelésére, maga is láthatja ezt Állatkertünkben.
A kis flamingók mellett persze sok más kisállatot is lehet látni Állatkertünkben, hiszen az elmúlt hetekben-hónapokban rengeteg kölyök és fióka jött a világra, így szinte a kert minden részén cseperedő apróságokkal találkozhatnak látogatóink. Többek között az elefántoknál, a gorilláknál, a sörényes hangyászoknál, a tatuk közé tartotó matakóknál, a zebráknál, a cebui disznóknál, a gyűrűsfarkú makiknál, a kenguruknál, valamint a batláknál és a skarlát íbiszeknél is gyermekáldás volt a közelmúltban.