Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kilóg a kenguruláb 2020. szeptember 4.

A sokáig kihaltnak hitt Parma-kengurukat csak az idei évben kezdtük el tartani Állatkertünkben, de az egyik nőstény erszényében máris kölyök cseperedik. Időnként már kilóg a lába vagy a farka, sőt, néhányszor már ki is nézett az erszényből.

Ausztráliában és a környező szigeteken hetvennél is több különféle kengurufaj él, ám a legtöbb állatkertben rendszerint csak egy-egy faj képviseli ezt az állatcsoportot, méghozzá legtöbbször a vörösnyakú, más néven Bennett-kenguruk. A mi Állatkertünkben, ahol nagy hangsúlyt helyezünk az élővilág sokféleségnek bemutatására, és különösen jelentős eredményeket értünk el az ausztrál fajokkal kapcsolatban, évszázados hagyomány, hogy lehetőség szerint többféle kengurut is bemutatunk. Nekünk is vannak Bennett-kenguruink, de bemutatjuk a kritikusan veszélyeztetett ecsetfarkú patkánykengurukat, és a jóval termetesebb nyugati szürke óriáskengurukat, akiket kormos kenguruknak is szokás nevezni. Az idei évben a bemutatott fajok köre a fehértorkú kengurukkal, elterjedtebb nevükön Parma-kengurukkal egészült ki.

A három újonnan érkezett Parma-kengurukról két hónappal ezelőtt már részletesebben beszámoltunk. Arról viszont akkor még nem adtunk hírt, hogy az egyik nőstény erszényében kölyök cseperedik. Pedig a jövevény már akkor is megvolt, csak épp semmi nem látszott belőle kívülről nézve. A kenguruk ugyanis a rövid, a Parma-kenguru esetében 34-35 napos vemhességi idő elteltével igen fejletlen utódokat – ellésenként rendszerint csak egyet – hoznak a világra, s az embriószerű, leginkább kocsonyás babszemre emlékeztető apróságok fejlődése az ezt követő hónapok során az erszényben folytatódik. Itt vannak az emlők is, hiszen maga az erszény lényegében nem más, mint az emlőket körülvevő bőrredő.

A tapasztaltabb állatkerti szakemberek a domborodó erszénytájék alapján már viszonylag hamar meg tudják mondani, ha kölyök van az erszényben, de igazán látványossá csak akkor válik a jövevény, amikor egyes testrészei időnként már kilógnak onnan. Aki mostanában a Parma-kenguruk felé jár (a Dombház mellett, a szürke óriáskengurukkal közös kifutóban láthatók), jó eséllyel láthatja, amint az anyuka erszényéből kilóg az ott fejlődő kölyök lába, esetleg a farka, sőt, a gondozók egyszer-kétszer már azt is megfigyelték, hogy a kicsi szabályosan kilesett az erszényből, és a fejét is kidugta. Az elkövetkező hetekben egyre többet lehet majd látni belőle, és a hónap végére talán már ki is merészkedik az erszényből.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.