Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kis boci parasztudvarban 2014. február 28.

Csákó lett a neve a parasztudvarban cseperedő borjúnak. A háromhetes jövevény fajtájára nézve magyar tarka szarvasmarha. Bemutatása jó példa arra, hogy az Állatkertben nemcsak egzotikus vadállatoknak, hanem háziállatoknak is helye van.

A parasztudvar lakói között ebben az évben a magyar tarka szarvasmarhánál volt legelőször szaporulat. Bimbó, az istállóban, illetve a hozzá tartozó karámban lakó tehén február 6-án hozta világra legutóbbi borját. A jövevény bikaborjúnak bizonyult. Gondozóitól a Csákó nevet kapta, felidézve a Fekete István Téli berek című regényét, amelyben egy idősebb bikát neveztek így.

A magyar tarka szarvasmarha hazánkban kialakult, őshonos fajta. Ősei között a magyar szürkemarhán kívül több nyugat-európai fajta, köztük elsősorban a szimentáli és a berni érdemel említést. A fajta kitenyésztéséhez elsősorban az a körülmény vezetett, hogy a XIX. század második felében megnőtt az érdeklődés a tejtermékek iránt, amelyek előállítására az inkább húst és igaerőt termelő magyar szürkemarha nem igazán volt alkalmas.

A Fővárosi Állat- és Növénykert kiemelt jelentőséget tulajdonít a háziálatok, és ezen belül is az őshonos magyar fajták bemutatására. A városlakó ember számára ugyanis ezek az állatok ma már éppen olyan egzotikumot jelentenek, mint a távoli tájakon őshonos vadállatok. A háziállatok állatkerti bemutatásának fontosságát legelőször egykori igazgatónk, Lendl Adolf vetette fel a kert 1909-12-es átépítésekor. Parasztudvar is ekkor létesült nálunk először. A nemzetközi állatkerti szakmában csak a hatvanas évektől kezdve fogalmazódott meg a háziállatok bemutatásának elve, így elmondható, hogy Lendl Adolf fél évszázaddal megelőzte korát.