Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kis nagy marák 2013. október 10.

A nagy mara egy Dél-Amerikában őshonos rágcsáló, amely természetesen a mi Állatkertünkben is látható. Nemrégiben gyermekáldás is volt náluk, és a jövevényeket – bármennyire is furcsán hangozzék – kénytelenek vagyunk kis nagy maráknak nevezni. A kölykök még augusztusban születtek, és most már nagyszerűen lehet látni őket.

A nagy marák (Dolichotis patagonum) láttán látogatóink jó része komolyan gondolkodóba esik, hogy vajon miféle állattal is van dolga. Általában valamiféle „keverék" állatnak gondolják, amelyen nyúl, őz, sőt kenguru jellegzetességek is fellelhetők. Természetesen ezek az állatok olyan messze állnak egymástól, hogy biológiai szempontból lehetetlen dolog lenne mondjuk keresztezni őket. A nagy mara nem is így keletkezett, egyszerűen magától ilyen. Egyébként a rágcsálók, azon belül a tengerimalacfélék közé tartozik. Eredetileg Dél-Amerikában honos, de az állatkerteknek is igen elterjedt lakója, hiszen nagyszerűen képviseli Patagónia és a környező területek jellegzetes élővilágát.

A mi Állatkertünkben is komoly hagyományai vannak a nagy marák tartásának. Mostanában a Dél-Amerika kifutóban láthatja őket a közönség több más újvilági fajjal, így tapírokkal, vízidisznókkal, sőt alpakákkal közös térben. Szerencsére rendszeresen szaporodnak is, az elmúlt időszakban minden évben megörvendeztettek bennünket néhány aprósággal. Most éppen két kis nagy marát lehet látni a kifutóban. Ezek az állatok még augusztusban születtek, de az első időszakban nem sokat lehetett látni belőlük, hiszen a marák földbe ásott üregeket használnak szülőszobaként. Ha azonban valaki most látogat el az Állatkertbe, már a kifutón láthatja a jövevényeket.