Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kis nagy marák 2015. szeptember 2.

A nagy mara egy Dél-Amerikában őshonos rágcsáló, melynek megjelenése sok látogató szerint olyan, mintha kenguru, őz és nyúl „alkatrészekből” rakták volna össze. Valójában nagyon bájos kis állat, a kölykök pedig még aranyosabbak.

Állatkertünk nemrégiben megújult Dél-Amerika kifutója több okból is érdemes a figyelmünkre. Például az itt cseperedő nagy mara kölykök miatt. A két apróság július 10-én született, ám az első hetekben nem sokat lehetett látni belőlük, hiszen idejük nagy részét egy rejtett üregben töltötték. Ha azonban mostanában keressük fel őket, már jól megfigyelhetjük a jövevényeket.

A nagy mara (Dolichotis patagonum) a rágcsálók rendjébe, azon belül a tengerimalac-félék családjába tartozó állatfaj. Maga a mara elnevezés a mapucse indiánok nyelvéből származik, eredetileg ők hívták így ezeket az állatokat. Magyarul azért nevezzük őket nagy marának, hogy egy másik, közeli rokon fajtól, a törpe marától megkülönböztessük. A nagy mara név egyébként alighanem az egyedüli az állatfajok magyar nevei közül, amely akár személyi igazolványba is kerülhet, hiszen a Nagy gyakori családnév, a Mara pedig női névként szerepel az anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek listáján.

A nagy marák Argentína középső és déli vidékein, többek között Patagóniában őshonosak. Nappal aktív, növényevő állatok, és igen érdekes társas viszonyok között élnek. Alapvetően monogám párokat alkotnak, amelyek akár önállóan is élhetnek, de igen gyakori, hogy több pár nagyobb, néhány tucat egyedből álló csoportokat alkotnak, ahol a felnőttek rendszerint kollektíven gondoskodnak a kölykökről.

A legutóbbi két kölyök már elég nagy ahhoz, hogy a rejtekhelyet elhagyja, és rendszeresen esznek szilárd táplálékot is, jóllehet még mindig vesznek magukhoz anyatejet is.