Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilm fiatal zsiráfunk, Sauda műtétjéről 2018. augusztus 24.

Nagyszerűen sikerült Sauda, a tavaly januárban született fiatal zsiráf műtétje. A hónap elején elvégzett csontsebészeti beavatkozásról, amelyre kétoldali állkapocstörés miatt volt szükség, kisfilmet is készítettünk. Sauda azóta is remekül érzi magát.

Augusztus elején egy különleges állatorvosi beavatkozásra került sor Sauda nevű zsiráfunkon. A tavaly januárban, méghozzá mindjárt január elsején született nőstény állatnál, aki közönségszavazás eredményeként kapta a Sauda nevet, néhány héttel ezelőtt kétoldali állkapocstörést diagnosztizáltak az állatorvosok. A törés oka valószínűleg valamilyen, a zsiráfcsapaton belüli nézeteltérés lehetett. A beavatkozást sürgősen el kellett végezni, hiszen az állat törött állkapoccsal természetesen enni sem tudott.

A beavatkozás során egymással párhuzamosan két fő állatorvosi feladat is volt. Egyrészt maga a csontsebészeti műtét, másrészt a műtéthez elengedhetetlenül szükséges altatás. Természetesen számos előkészületre is szükség volt, mint például az elkülönítő istálló szalmabálákkal való „kipárnázására", vagy annak biztosítására, hogy az állat fejét az altatás során megfelelően magasra lehessen „felpolcolni", amire a zsiráfok vérkeringésének sajátosságai miatt van szükség.

A műtét nagyszerűen sikerült, Sauda az ébresztés után hamar lábra is állt, és a rá következő napokban már egyre nagyobb kedvvel táplálkozott is. Most, több mint három hét elteltével már nyugodtan mondhatjuk, hogy a szakmai szempontból igen érdekes beavatkozás teljes sikerrel zárult.

A műtét ideje alatt néhány videofelvételt is készítettünk. Ezekből, dr. Sós Endre vezető állatorvos szakértő magyarázatával kiegészítve állítottuk össze az alábbi kisfilmet, hogy ezáltal is betekintést nyújtsunk az állatkerti kulisszák mögött zajló szakmai munkába.