Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilmen a kislajhár, akinek szavazással dől el a neve 2022. szeptember 23.

Még mindig anyukájába kapaszkodik, de már szilárd táplálékot is eszik legújabb kisfilmünk főszereplője, a nyár derekán született kislajhár. A jövevény kisfiú, és most a nevére is lehet szavazni Állatkertünk honlapján. A voksokat jövő szerdáig várjuk.

Az úgynevezett vendégízületesek az emlősök egyik különleges csoportját alkotják. Csupa sajátos megjelenésű, érdekes életmódot folytató állat tartozik ide, mint például a hangyászok, a lajhárok, vagy éppen a tatuk, más néven övesállatok. Állatkertünkben különleges figyelmet szentelünk ezeknek az állatoknak, és mind a sörényes hangyászok, mind a tatuk közé tartozó matakók, mind pedig a kétujjú lajhárok tartásában, bemutatásában és szaporításában is jelentős eredményeket értünk el az elmúlt években. Sőt, elárulhatjuk, hogy a jövőben további érdekes vendégízületesek bemutatására is számítani lehet Állatkertünkben.

A Pálmaházban egyik oldalszárnyában lakó lajhárok (akik egyébként amíg jó idő van, a Pálmaház Nagy-tó felőli teraszán lévő kifutóra is kijárhatnak) családi életéről akár folytatásos családregényt is írhatnánk, hiszen generációk óta rendszeresen megörvendeztetnek minket újabb és újabb jövevényekkel. A legifjabb kislajhár a nyár derekán, egészen pontosan július 3-án született, vagyis mostanra már csaknem három hónapos. Az első hetekben, sőt mondhatjuk, hogy hónapokban azonban a nagyközönség nem sokat láthatott belőle, hiszen a lajhárbébik folyamatosan anyjuk hasán csimpaszkodnak, így a kicsit csak akkor lehet jól látni, ha az anya elég közel van, méghozzá a néző szempontjából előnyös testhelyzetben, vagyis a dolog egy kicsit szerencse kérdése is. Mostanra persze már sokkal jobbak az esélyek arra, hogy látogatóink is elég sokat lássanak a kicsiből. Ezért úgy gondoltuk, egy kisfilmmel is felhívjuk rá a figyelmet.

A kisfilmen nemcsak a lajhárgyerek látható (aki egyébként ebben a korban már szilárd táplálékot is eszik), hanem természetesen az anyuka is. Őt Lilinek hívják, de szokták Mókusnak, Cuncinak, sőt Cuncimókusnak is becézni. Szintén Állatkertünkben született, de még 2009-ben. Első utódját 2013 őszén hozta a világra, és azóta is rendszeresen vannak kicsinyei.

Az apuka Zippo névre hallgat, ő azonban szeptember eleje óta már az Amszterdami Állatkert lakója. Amikor Lili még gyerek volt, a lajhár tenyészhímünket Alfnak hívták, ő volt Lili apukája is. Ám mivel a rokontenyésztést mindenképpen el szerettük volna kerülni, ezért Alf 2012-ben Frankfurtba utazott, és onnan egy másik hím állat, Zippo érkezett hozzánk Budapestre. Ő lett tehát az új tenyészhím, és Lili eddigi kölykeinek is egytől eddig Zippo volt az apja. Mostanra viszont a következő generáció is felnőtt, tehát megint cserére volt szükség. Zippo így elutazott, és helyette a Hallei Állatkertből érkezett egy új hím, akit egyébként Tony-nak hívnak.
A kicsinek egyelőre még nincs neve, de azt már tudjuk, hogy kisfiú, és mivel lassan ideje lenne nevet is kapnia, ezért most egy szavazást is hirdetünk. Az itt látható videó alatt cikkünk még folytatódik, ott vannak a választható nevek is.

Mától lehet szavazni a kislajhár nevére. Az előzsűrizés során három, az állat latin-amerikai őshazájában is használatos férfinév maradt benn a „kalapban". Ezekre lehet tehát szavazni:

A voksokat, hogy melyik név tetszik jobban, szeptember 28-ig, szerda éjfélig várjuk. A végeredményt másnap tesszük majd közzé.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.