Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilmen a legifjabb matakó 2021. július 24.

A tatuk, azaz az övesállatok közé tartozó matakóknál is gyermekáldás volt a közelmúltban. A kicsi múlt hónapban született, így most már egy kis szerencsével látni is lehet. Már ha az anyukája nem cipeli be a növények alá…

Legújabb kisfilmünkben a június 16-án született matakó kölyköt mutatjuk be. Ezek a Dél-Amerikában őshonos állatok a mi Állatkertünkben a Pálmaház lakói, és olyan jól érzik magukat nálunk, hogy rendszeresen megörvendeztetnek bennünket újabb és újabb kölykökkel. A mostani kicsi már az ötödik budapesti születésű kölyök, pedig a faj tartásával csak 2016-ban kezdtünk el foglalkozni. A kicsi – aki egyébként kislánynak bizonyult – már öthetes is elmúlt, de egy kis szerencse ugyan még mindig kell ahhoz, hogy látogatóink is megláthassák. Ám ahogy nő és gyarapszik, egyre többször merészkedik elő, s ilyenkor alaposan meg lehet figyelni. Persze az is előfordul, hogy a gondos anyuka helyteleníti a dolgot, és erőnek erejével cipeli vissza lányát a növények közé. Ezt is lehet látni a kisfilmen.

A matakó (Tolypeutes matacus) a tatuk, azaz az övesállatok több mint húsz fajának egyike. Brazíliában, Argentínában. Paraguay-ban és Bolíviában őshonos. Életmódja és testének felépítése nagyjából megfelel az összes többi tatufajra jellemzőknek. Így tehát a matakó hátát is irhaeredetű csontos páncél borítja, amely vállövi és medenceövi páncélból, illetve a közöttük lévő, az összegömbölyödést segítő övekből áll (ezek száma a matakó esetében három szokott lenni). A különféle tatuk különböző mértékben képesek összegömbölyödni, ha szükségét érzik: ebben a matakó a legügyesebbek közé tartozik. A páncél részei közötti kapcsolódás ennél a fajnál annyira rugalmas, hogy az összegömbölyödés szinte teljes, az állat egyszerűen „labdát csinál magából".

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.