Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilmen a matakók japánkerti kiruccanása 2020. május 7.

A Pálmaházban lakó és kiválóan szaporodó matakó családot nemrégiben kirándulni vitték a gondozók a közeli Japánkertbe. A sétát bemutató kisfilmmel folytatjuk a két hete megkezdett „Kiruccanások” sorozatot.

Újabb kisfilmmel folytatjuk a két hete megkezdett „Kiruccanások" sorozatunkat. Amíg az előző részben azt mutattuk be, hogyan kezdte felfedezni a kifutót Hada, a február végén született tapír kislány, akinek a nagyközönség segítségével kerestünk nevet, ez alkalommal a matakó család japánkerti kirándulását örökítettük meg.

A matakók tulajdonképpen a tatuk, azaz az övesállatok közé tartoznak. A fajt magát déli háromöves tatunak is nevezhetnénk, de világszerte elterjed az Argentína és Bolívia határvidékén élő őslakók szókészletéből származó matakó elnevezés is. Állatkertünkben 2015 vége óta foglalkozunk ezekkel az állatokkal, a nagyközönség 2016 eleje óta láthatja őket a Pálmaház központi csarnokában. Kezdetben csak egy állatunk volt, de 2017-re már megfelelő tenyészállományal rendelkeztünk, és 2018-ra meg is született az első Állatkertünkben világra jött matakó kölyök, aki egyébként a Briós nevet kapta. A következő, 2019-es esztendőben ismét született egy matakó kölyök, neki Taco lett a neve. Idén, 2020-ban pedig már nem is egy, hanem két matakó kölyök jött a világra, amint erről múlt héten, az Állatkertünkben mostanában született sok-sok kisállatot bemutató kisfilm kapcsán már beszámoltunk. E két legifjabb matakó kölyök közül az idősebbik március 16-án, a fiatalabbik pedig április 11-én jött a világra, vagyis mindketten azóta születtek, hogy az Állatkert kapuit a koronavírus járvány miatt átmenetileg be kellett zárnunk a nagyközönség előtt.

A Pálmaházban lakó matakó család egy részét gondozóik nemrégiben a közeli Japánkertbe vitték sétálni. A kisfilmünkben látható felvételek ekkor készültek. Amint látható, a páncélos kisemlősök örömmel kocogták be a területet, és ha egyedül is tettek olykor-olykor kisebb felfedezőutakat, általában ragaszkodtak egymás közelségével. Ilyenkor „libasorban", afféle „matakó szerelvényként" haladnak előre.

„Kiruccanások" című kisfilm sorozatunk is része azon törekvésünknek, hogy amíg az Állatkert kapuit a koronavírus járvány miatt átmenetileg zárva kell tartanunk, legalább az interneten keresztül igyekezzünk eljuttatni valamennyit az állatkerti élményekből a rendkívüli helyzet miatt most otthon maradó látogatóinknak. Ennek érdekében a szokásosnál is több hírt és képes beszámolót, illetve kisfilmet teszünk közzé, sőt, arra is odafigyelünk, hogy olyan anyagokat is készítsünk, amelyek az állatkerti tanulmányi látogatásokat, zoopedagógiai foglalkozásokat is helyettesíteni tudják valamennyire, olyanformán, mint a digitális munkarend a tantermi órákat az iskolai oktatásban.

Köszönjük, ha a járvány miatti zárva tartás idején támogatod kedvenc állatodat és az Állatkert munkáját: http://www.allatkertialapitvany.hu/tamogatas/