Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilmen a rókakuzu kölyök 2019. március 1.

Rendszeresen szaporodó rókakuzuinknál nemrégiben ismét gyermekáldás volt. A kicsiből azonban eddig nem sokat lehetett látni, mert az aprócska újszülött világra jövetele után hónapokig az erszényben fejlődik. De most előmerészkedett onnan!

Legújabb kisfilmünkön Ruta, az októberben született rókakuzu kölyök látható, aki mostanra érte el a fejlettségnek azt a fokát, hogy az erszényt elhagyva anyukájára, Rozmaringra csimpaszkodva ismerkedhessen a külvilággal. Egyre több időt tölt kint, de most még időnként visszabújik az erszénybe is.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben igen nagy hagyománya van az erszényesek tartásának, bemutatásának és szaporításának. Bő másfél évszázad alatt összesen 24 különböző fajuk volt látható Állatkertünkben is, és jelenleg is kilenc erszényes fajjal foglalkozunk. Ezek egyike a kúszóerszényesek családjába tartozó rókakuzu (Trichosurus vulpecula), amelyet időnként szoktak erszényes rókának is nevezni, jóllehet a rókához a valóságban nincs túl sok köze.

Állatkertünkben már az 1860-as években is voltak rókakuzuk, igaz, akkoriban még rókás zsebőnek nevezték őket. Az idők során számos alkalommal sikerült őket szaporítani is. Jelenlegi rókakuzuinknál is elég rendszeres a szaporulat (legutóbb a tavalyi év első felében volt kölyök), s Rozmaring nevű nőstényünk nemrégiben újabb kölyökkel örvendeztetett meg bennünket. A kicsi még október közepén születhetett, de egészen a közelmúltig nem sokat lehetett látni belőle. Ez természetes is, hiszen az erszényesekre általánosan jellemző, hogy igen rövid vemhességi idő után rendkívül apró, fejletlen utódokat hoznak a világra, s a kicsik fejlődése ezután az anyaállat testén kívül, a fajok jó részénél az emlőket körülvevő bőrredőben, az erszényben folytatódik.

A nőstény rókakuzuk általában csak 16-18 napig (!) vemhesek, így nincs mit csodálkozni azon, hogy az újszülött ritkán nyom többet másfél grammnál, méretei pedig akkorák, mint egy nagyobb szem mazsola. Az újszülött rókakuzuk világra jövetelük után legalább négy hónapig zavartalanul fejlődnek az erszényben, mint afféle második anyaméhben. Mivel a rókakuzuknak elég fejlett erszényük van, az odabent fejlődő apróságból ebben az időszakban nem lehet túl sokat látni. Így az állatgondozók is inkább az erszény domborodásából, meg az anyaállat megváltozott viselkedéséből szokták tudni, hogy gyermekáldás volt. Az ötödik hónapra aztán a kölyök végre eléri azt a fejlettséget, hogy az erszényből kimászva ismerkedni kezdjen a külvilággal. Messzire persze nem megy, általában anyukáján szokott csimpaszkodni ilyenkor. S ez már elég ahhoz, hogy egy kicsit jobban szemügyre vehessük.

A gondozóknak időközben azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a jövevény nőstény, neve pedig Ruta lett. Az apaállatot Rudolfnak hívják, az anyuka pedig – amint már említettük – a Rozmaring nevet viseli.

A rókakuzuk az Ausztrál ösvénynél található házban laknak, méghozzá fordított világítási program mellett. Ezek az állatok ugyanis őshazájukban éjjel aktívak, bemutatóhelyüket tehát noctuariumként alakítottuk ki. Ez azt jelenti, hogy látogatási időben a holdfény derengését utánzó megvilágítás mellett láthatók. Az emberi szem néhány perc alatt alkalmazkodik a félhomályhoz, és ezután már remekül meg lehet figyelni a rókakuzukat, és a többi, ugyanitt bemutatott állatot is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.