Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilmen a szupercuki dolmányos hangyász 2022. december 8.

Nyolc évtized után ismét van Állatkertünkben dolmányos hangyász, más néven tamandua! A Ricardo nevű fiatal hím december 6-a, azaz Mikulás napja óta látható a Pálmaházban. Most kisfilmen is megmutatjuk a bájos vendégízületest.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy december 6-án mutatkozott be Állatkertünk legújabb lakója, a dolmányos hangyász, akinek bemutatása már csak azért is különleges, mert utoljára több mint nyolcvan évvel ezelőtt volt ilyen állatunk. Jelenleg pedig a hazai állatkertek közül csak nálunk látható ez az – egyébként tamandua néven is ismert állatfaj.

Egyelőre egy fiatal, másfél esztendős hímünk van, aki mellé hamarosan egy nőstény állat is érkezik majd. Persze még most sincs egyedül, hiszen a Pálmaházban kialakított férőhelyén más dél-amerikai állatokkal, többek között a karmosmajmok közé tartozó császárbajszú tamarinokkal osztozik.

A dolmányos hangyász a természetben nagyrészt hangyákkal és termeszekkel táplálkozik, bár időnként méhekkel, sőt még mézzel is hajlamos változatossá tenni az étrendjét. Állatkertben viszont nagyon problémás lenne a hangyászokat valóban hangyával, termesszel etetni, hiszen mindenhová elmásznának, nem beszélve arról, hogy a termeszek akár még károkat is okozhatnának minden olyanban, ami fából van.
Ezért a hangyászok legfőbb állatkerti tápláléka egy folyós, talán a leginkább egy az átlagnál darabosabb barnamártásra emlékeztető takarmány, amelynek receptje hosszú évtizedek állatkerti tapasztalata alapján tökéletesedett, és minden olyan táplálóanyagot tartalmaz, amelyre az állatnak szüksége van.

Persze Ricardo nemcsak a hangyász tápszer iránt érdeklődik: gondozóitól szívesen veszi a joghurtot, a paradicsomot, sőt még az avokádót is. Emellett pedig időnként izgalmas fadarabokat is kap, amelyeken már az első pillantásra látszik, hogy a belsejében a hangyászok kedvére való ízeltlábúak tanyáznak. Ezekhez karmos mancsa és persze hosszú, féregszerű nyelve segítségével fér hozzá.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.