Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilmen a vombatgyerek, akinek a nevére most szavazni is lehet 2020. november 27.

Néhány éven belül már az ötödik vombatgyerek cseperedik Állatkertünkben. Ez komoly szakmai eredmény, amelyet eddig egyetlen más európai állatkertben sem sikerült túlszárnyalni. Az idei kölyök nevére kedd éjfélig lehet szavazni.

Vombat tenyészpárunk, Molly és Wally az idei évben is megörvendeztetett minket egy kölyökkel. A kicsi még tavasszal született, de kezdetben nem lehetett túl sokat látni belőle, hiszen – ahogy az az erszényeseknél szokás – az első hónapokban az anya erszényében fejlődött, ahonnan nyár derekán nézett ki először. Szeptemberben egy kis szerencsével már a látogatók is megcsodálhatták a kifutóban, nemrégiben pedig egy kisfilmet is közzétettünk róla, amelynek felvételeit a vombatok férőhelyén elhelyezett éjjellátó kamerák rögzítették.

Mostanra annak is eljött az ideje, hogy a vombatgyerek nevére szavazást hirdessünk, hiszen a gondozók megfigyelései alapján majdnem biztosak lehetünk abban, hogy a jövevény kislány. Az előzsűrizett nevekre kicsit lentebb lehet voksolni, de előbb érdemes megnézni a vombatgyerekről készült legújabb kisfilmünket.

Aki rendszeresen nyomon követi híreinket, tudhatja, hogy népszerűbb kisállataink nevét rendszeresen szavazásra szoktuk bocsátani. Az idei évben világra jött sok-sok kisállat közül is jó pár akadt, akinél hasonlóképpen jártunk el. Legutóbb például Buda, illetve Móric, a két idei orangután bébi, és Guba, a hangyászkölyök kapott nevet voksolás útján.

Most a legifjabb vombatunk nevének kiválasztásában kérjük a közönség segítségét. A három előzsűrizett név, amelyikre szavazni lehet, az alábbi:

A szavazatokat december 1-ig, kedd éjfélig várjuk, eredményt pedig másnap, a szerdai napon fogunk hirdetni.

A vombatok az erszényesek változatos csoportján belül a koalákkal állnak viszonylag közeli rokonságban, ám velük ellentétben nem a fákon, hanem a talajszinten élnek, illetve földalatti üregeket ásnak maguknak. Három különböző fajuk ismeretes, de állatkertekben csak a legritkább esetben mutatják be őket. Nálunk viszont komoly hagyománya van a vombatok tartásának.

Az első budapesti vombat, amelyről sajnos ma már nem lehet megállapítani, hogy pontosan melyik fajhoz tartozott, még 1897-ben érkezett. Aztán 1911-ben egy csupaszorrú vombat került hozzánk Tasmania szigetéről. 1956 és 1973 között egy déli szőrösorrú, illetve akkoriban használatos nevén „széleshomlokú" vombatot láthatott Állatkertünk közönsége, 2011-ben pedig ismét a csupaszorrú vombatok tartásába fogtunk bele. Az akkor érkezett tenyészpár azóta is rendszeresen megörvendeztet bennünket újabb és újabb kölykökkel.

Ha a vombatok állatkerti tartására azt mondjuk, hogy ritkaság, ez fokozottan áll a szaporításukra. Különösen Ausztrálián kívül. Ha például az európai állatkerteket nézzük, azt mondhatjuk, hogy 1914, azaz első európai születésű vombatkölyök világra jövetele óta, 106 év alatt összesen 21 kisvombat született. Ebből egy a németországi Halléban (1914), egy az angliai Whipsnade-ben (1931), egy a belgiumi Antwerpenben (1972), négy a németországi Duisburgban (1975, 1978, 1983, 2017), öt az ugyancsak németországi Hannoverben (1982, 1988, 1990, 1993, 2020), öt Budapesten (2012, 2014, 2015, 2018, 2020), három a dániai Koppenhágában (2015, 2018, 2020) és további egy az angliai Hamertonban (2019). Vagyis a bő egy évszázad alatt született 21 állat közel negyede Budapesten látta meg a napvilágot, ráadásul mindegyikük az elmúlt szűk egy évtizedben. Összesen öt kölyökkel rajtunk kívül csak egy európai állatkert, a hannoveri büszkélkedhet, ahol majdnem negyven év alatt jött össze ennyi születés: a legutóbbi ott született kölyöknek egyébként a budapesti születésű Maya az anyukája, aki felcseperedve épp a Hannoveri Állatkertbe került.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.