Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilmen Samu, a két hónapos kiselefánt 2021. július 1.

Legújabb kisfilmünkkel Samu, a kiselefánt mindennapjaiból nyújtunk egy kis ízelítőt, arra bíztatva mindenkit, hogy személyesen is látogasson el hozzánk. Az ifjú ormányos játszik, szaladgál, labdázik, pancsol és a szilárd táplálékkal is ismerkedik.

Az Állatkertünkben látható sok-sok kisállat, kölyök és fióka közül természetesen Samu, a kiselefánt a legnépszerűbb. Az ifjú ormányos április 24-én született, azaz már két hónapos is elmúlt, nevet pedig a nagyközönség körében meghirdetett szavazás eredménye alapján kapott. A születése, illetve bemutatkozása óta eltelt időben nemcsak sokat nőtt és gyarapodott, hanem egyre aktívabban fedezi fel az őt körülvevő világot. Napjai sok játékkal telnek, szeret szaladgálni, labdázni, sőt, Arunnal, a három és fél esztendős nagytesóval még birkózni is szoktak. Persze azért Samu még nem merészkedik túl messzire Angele-tól, a gondos anyukától, sőt egy kis játék, hancúrozás után mindig visszaszalad hozzá.

A kiselefánt fejlődésében fontos folyamat, hogy a kezdetben kizárólagos táplálékának számító anyatej mellett egyre gyakrabban próbálkozik a felnőtteknek való szilárd takarmánnyal. Eleinte csak szagolgatta és ormányával tapogatta azokat a finomságokat, amelyeket a nagy elefántok előszeretettel fogyasztanak, aztán elkezdte csócsálgatni az ennivalót, most pedig már az almából, a lucernaszénából és más takarmányokból is rendszeresen eszik, habár az sem ritka, hogy inkább játszik az ennivalóval.

Mostanában fedezte fel magának a kifutóhoz tartozó medencét is. Elefántjaink számára ugyanis még 1999-ben egy olyan medencét alakítottunk ki, amelyben teljesen, akár a fejük búbjáig is elmerülhetnek. Samura való tekintettel azonban a biztonság kedvéért ezt a medencét most még nem töltjük tele, hanem csak a második, harmadik lépcsőfokig (ami alatt persze elefántokra méretezett lépcsőfokokat kell érteni). Így lényegében „elefánt gyerekmedencénk" van, Samu ebben szokott pancsolni, és nagyokat hancúrozni anyukájával, meg a nagytesóval.

Aki Állatkertünkben jár, annak mindenképpen érdemes felkeresni az elefántokat, hiszen a cseperedő Samu nagyon aranyos, és szinte mindig csinál valamit, amit érdekes és tanulságos megfigyelni. Például, hogy hogyan labdázik, hogyan használja az ormányát, vagy hogy milyen szoros kapcsolatban van a családjával. Ezekből az élményekből, pillanatokból kínálunk ízelítőt legújabb kisfilmünkben.

A kiselefánt mellett persze sok más látnivaló is van Állatkertünkben, hiszen az elmúlt hetekben, hónapokban valóságos baby boom volt nálunk, sőt, ez a folyamat még jelenleg is tart. Gyermekáldás volt például az ázsiai vadkutyáknál, a prérikutyáknál, az éji majmoknál, a Bennett-kenguruknál, a vízidisznóknál és a nagy maráknál, a tarvarjaknál, az üregi baglyoknál és a fekete hattyúknál is. Néhány napja egy aranyos kistapír is született, bár náluk az a tapasztalatunk, hogy egyelőre még nincs nagy kedvük előjönni a „szülőszobából", ezért az ő esetükben még kell egy kis idő, mire elég sokat lesznek kint a kifutón ahhoz, hogy látogatóink is jó eséllyel láthassák őket. Érdemes meglátogatni az óriásvidrákat is, ahol a kölykök ugyan tavaly ősszel születtek, így mostanra már nem sokkal kisebbek a szülőknél, de továbbra is sokat játszanak, hancúroznak, pancsolnak a vízben. És ne feledkezzünk meg az orangután gyerekekről sem! Ők tavaly nyáron, illetve ősszel születtek, ám az orangutánok egyedfejlődése az emberhez hasonlóan viszonylag hosszú folyamat, tehát még most is igen fiataloknak számítanak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.