Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kismalacokat nevel Ica, a mangalica koca 2019. július 12.

Ica, a Holnemvolt Vár majorságában látható mangalica koca nemrégiben nyolc aranyos kismalacnak adott életet. Az ifjú sertések vidám hancúrozással, és persze evéssel meg szunyókálással töltik mindennapjaikat.

Újabb állatunknál volt gyermekáldás az elmúlt napokban. Ica, a Holnemvolt Vár majorságában látható mangalica koca ugyanis nemrégiben nyolc kismalacot hozott a világra. A kicsik vidám hancúrozással és önfeledt röfögéssel töltik mindennapjaikat, és persze nagyokat esznek, utána pedig oldalukra dőlve, a külvilágot teljesen kizárva mély álomba merülve pihenik ki magukat.

Bár az Állatkertünkben bemutatott több mint 850 féle állat túlnyomó többsége vadállat (a szónak abban az értelmében, hogy nem háziasított), de fontosnak tartjuk a háziállatok bemutatását is. Hiszen az emberiség nagy része ma már városlakónak számít, így számukra a gazdasági haszonállatok is egzotikumnak számítanak. Sok gyereknek még az sem teljesen világos, hogy a tejet a tehén adja, és nem a tégladobozban „terem”. Éppen ezért ma már szinte a világ valamennyi komolyabb állatkertjében törekednek arra, hogy a vadállatok mellett háziállatokat is bemutassanak. Ez az alapelv a nemzetközi állatkerti szakmában az 1960-as és 1970-es években kezdett kikristályosodni, ám nálunk, a Fővárosi Állat- és Növénykertben egykori igazgatónk, Lendl Adolf már 1909-ben – korát fél évszázaddal megelőzve – hangoztatta a háziállatok állatkerti bemutatásának fontosságát. Így Budapesten nagy hagyománya van a háziállatok bemutatásának, mi több, az évtizedek során intézményünk több őshonos, vagy régen honosult fajta megmentésében játszott kulcsszerepet.

Háziállatainkat jelenleg az Állatkert tavaly megnyílt játszóparkjában, a Holnemvolt Várban láthatja a nagyközönség. Akarnak közöttük kárpát-medencei fajták is, mint például a magyar tarkamarha, a gyimesi racka juh vagy éppen a hucul ló, és vannak egzotikusak is. Ez utóbbiak közül a minnesotai törpesertés olyan értelemben egzotikus, hogy bár a sertés tartása Magyarországon hagyományosnak mondható, de magát a fajtát az USA-ban tenyésztették ki. Az alpaka viszont minden tekintetben egzotikus, hiszen ezeket a háziállatok eredendően a dél-amerikai kultúrákhoz kötődnek.

Ami a mangalica sertéseket illeti, ez a fajta egyike az őshonos, illetve régen honosult sertésfajtáinknak, s manapság már hungarikumként tekintünk rá. Kialakulására a Kárpát-medencében került sor a XVIII. században, ősei részben délszláv fajták, például a sumadia sertés, részben a török időket átvészelt (a hódoltsági területeken ugyanis a vallási előírások miatt visszaszorult a sertéstenyésztés) hazai sertések voltak. A XIX. század elejére a mangalica már az egész országban elterjedt, a XX. század derekán azonban jelentős mértékben visszaszorult, mert a fogyasztói igények változása miatt a tenyésztői érdeklődés a zsírsertések helyett a hússertések felé fordult. Az elmúlt évtizedekben viszont a fajta ismét reneszánszát éli.

A nemrég született mangalica kismalacok mellett a minnesotai törpesertéseknél is gyermekáldás volt a közelmúltban. Így aztán a Holnemvolt Várban bemutatott mindkét sertésfajtánál lehet malacokat látni. E két háziasított fajta mellett Állatkertünkben többféle vadon élő disznófélét is bemutatunk, köztük ritka, veszélyeztetett fajokat is, amelyek egyébként szintén rendszeresen szaporodnak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.

Vásárolj Állatkerti belépőjegyet sorban állás és tranzakciós díj nélkül a mobiloddal. Részletek