Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kistesó és nagytesó 2020. augusztus 25.

A már majdnem hatéves Lone gyakran kíváncsiskodik az épp ma húsz napos kisöccse, Móric körül. A nőstény orangutánok a természetben is a kistestvérüket nevelő anyjuktól tanulják meg, hogy hogyan kell gondoskodni az újszülöttekről.

Régóta ismert, hogy az orangutánoknál a kölykök felnevelése csak részben ösztönös. A kicsikről való gondoskodás fortélyait a nőstények többnyire saját anyjuktól lesik el, miközben az anya kisebb testvérükről gondoskodik. Mindezt most látogatóink a saját szemükkel is láthatják, hiszen Lia nevű nőstényünk most már csaknem hatéves kislánya, Lone nagy érdeklődéssel kíséri augusztus 5-én született kisöccse, Móric mindennapjait.

Az első napokban a viszony még nem volt ilyen felhőtlen, hiszen Lone először nem nagyon értette, miért van az, hogy anyukája most nem vele, hanem nagyrészt a kis Móriccal van elfoglalva. Mostanra viszont úgy látszik, elfogadta a helyzetet, meg aztán ennyi idősen már egyébként is eléggé önálló. Kisöccse mindenesetre nagyon érdekli, és időnként még puszit is szokott adni a feje búbjára.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1890-es évek óta foglalkozunk orangutánokkal, és az elmúlt harminc évben számos alkalommal szaporítottuk is ezeket a kritikusan veszélyeztetett emberszabásúakat. A nagyközönség jelenleg hét szumátrai orangutánt láthat, a már említett Lia, Lone és Móric mellett egy másik anyukát, Julát, ugyancsak közel hatéves kölykével, AnnaHannával, egy fiatal nőstényt, Moirát, és persze az apukát, a budapesti orangutánok között legidősebbnek számító, rendíthetetlen nyugalmú Chuij-t. A hét állat közül négy budapesti születésű.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.