Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kókuszpók, a pálmatolvaj 2022. november 21.

A pálmatolvaj a legnagyobb termetű szárazföldi ízeltlábú. Bár a faj csak kevés állatkertben látható, mi két pálmatolvajt is bemutatunk, ráadásul a képeken is látható hím állat, tisztes nevén Kókuszpók, már nyolc esztendeje él nálunk.

A késő őszi időszakban, amikor az időjárás már kevésbé kedvez a szabadtéri programoknak, az Állatkertben is felértékelődnek a beltéri látnivalók. Mert persze ezekből is bőven akad! Ott van például a Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy, amely egy egészen különleges bemutató komplexum.

A Varázshegy egyik emeleti bemutatóhelyén látható a tízlábú rákok közé tartozó pálmatolvaj, amelyet nemcsak az tesz különlegessé, hogy a szárazföldi ízeltlábúak közül e faj egyedei nőnek a legnagyobbra (a tengeriek közül a japán óriásrák a rekorder), hanem az is, hogy a pálmatolvaj az Indiai- és a Csendes-óceán számos szigetén őshonosnak számít. Pedig a felnőtt állatok nem tudnak úszni, így csak uszadékfán utazva lenne némi esélyük eljutni egyik szigetről a másikra. A szigetvilág benépesítésének mégsem ez volt a módja, hanem az, hogy lárvakorukban a vízhez kötődnek, és a plankton részeként kikelési helyüktől messze sodródva veszik birtokba az újabb és újabb szigeteket. Napjainkban persze az emberi tevékenység miatt már a pálmatolvaj is ritkulóban van.

A védelmüket szolgáló állatkerti tenyészprogramról ma még nem beszélhetünk, hiszen túl kevés állatkertben foglalkoznak velük, és nagyon kevés még a tartásukkal kapcsolatos tapasztalat is. Ezért van az, hogy bár a természetben jó pár évtizedig élnek, állatkerti körülmények között ezt még nem sikerült elérni. Valójában az, hogy a mi két pálmatolvajunk közül a hím már több mint nyolc esztendeje Állatkertünk lakója, igen jó eredménynek számít, olyannyira, hogy mostanában több társintézmény részéről is megkerestek minket a pálmatolvajokkal kapcsolatos tapasztalataink iránt érdeklődve.

A képeken is látható hím állatot egyébként a gondozók Kókuszpóknak nevezték el az ismert mesehős, Hókuszpók, illetve a pálmatolvajról szóló közismert legenda után, mely legenda szerint olyan erős az ollója, hogy azzal még egy kókuszdiót is képes feltörni. A legendát egyébként még évekkel ezelőtt teszteltük, de az egész kókuszdió nem nagyon érdekelte Kókuszpókot. A halloweeni tök annál inkább!

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.