Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kölykök a nagy maráknál is 2020. augusztus 11.

Már a nagy maráknál is cseperedő kölyköket láthat a nagyközönség. Ez a rágcsálók közé tartozó faj Dél-Amerikában őshonos, és megjelenését tekintve első ránézésre olyan, mintha őzike, nyúl, kenguru és ugróegér lenne egy testben.

Már eddig is valóságos baby boom-ról számolhattunk be honlapunk olvasóinak, hiszen az Állatkert szinte minden sarkában cseperedő kölyköket és fiókákat láthat a nagyközönség. A legújabb hírünk, hogy nemrégiben a nagy maráknál is gyermekáldás volt. A két kölyök már közel egyhónapos lehet, de mivel az első heteket nagyrészt a búvóhelyként szolgáló üregekben töltötték, most jött el az ideje annak, amikor már a látogatók is jól láthatják őket.

A nagy mara elég sajátos megjelenésű állat: több látogatónk egybehangzó véleménye szerint első ránézésre olyan, mintha őzike, nyúl, kenguru és ugróegér lenne egy testben. Természetesen egyikkel sincs igazán közeli rokonságban, hiszen a kenguru az erszényesek, az őz a párosujjú patások, a nyúl a nyúlalakúak, az ugróegér pedig a rágcsálók közé tartozik. A nagy mara maga is rágcsáló, de az e rokonsági körbe sorolt mintegy kétezer faj közül a marák leginkább a tengerimalacokkal vannak közelebbi „atyafiságban".

Állatkertünkben már hosszú évtizedek óta foglalkozunk nagy marákkal, és látogatóink rendszeresen láthatnak náluk kölyköket is. A Dél-Amerika kifutóban, ahol bemutatjuk őket, több más újvilági fajjal laknak társbérletben: a vízidisznókkal, a nandukkal, illetve a tapírokkal, akiknél egyébként nemrégiben szintén gyermekáldás volt.

Állatkertünkben egyébként a nagy marák mellett egyik közeli rokonukat, a törpe marát is bemutatjuk. Ők nem a nagy marákkal együtt, hanem néhány állatházzal odébb, a Fácános egyik kifutójában laknak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.