Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kölykök a prérikutyáknál is 2021. május 31.

Állatkertünkben most különösen sok kisállat, kölyök és fióka cseperedik. A tavasz első felében a prérikutyáknál is gyermekáldás volt, de csak mostanában váltak a kicsik láthatóvá, hiszen életük első heteit a földalatti üregekben szokták tölteni.

Épp egy hónapja annak, hogy Állatkertünk, amely a koronavírus világjárvány miatt csaknem fél évig zárva kényszerült tartani, újra megnyithatta kapuit a nagyközönség előtt (igaz, a 18 éven felüliek egyelőre még csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be). Az Állatkertet újra birtokba vevő látogatók több helyen is cseperedő kisállatokat láthatnak. A legnépszerűbb jövevény természetesen Samu, a kiselefánt, de a tavasz során gyermekáldás volt a veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál, a fekete hattyúknál és a Bennett-kenguruknál is.

Persze vannak más kisállatok is. A Pálmaház melletti kifutóban lakó prérikutyáknál például a kölykök mostanában merészkedtek elő. A kis prérikutyák ugyanis életük első heteit a földalatti üregrendszerben töltik. A szemük is csak néhány hét elteltével nyílik ki, akkorra pedig már majdnem két hónaposak, amikor először jönnek fel a felszínre, a szabad ég alá. Mostanra viszont a nap nagy részét már itt töltik, így látogatóink is jól megfigyelhetik őket.

A társas prérikutya (Cynomys ludovicianus) neve kissé megtévesztő, mert ugyan valóban Észak-Amerika füves pusztaságain, a prériken őshonos, de a kutyafélékkel nem áll közelebbi rokonságban. A prérikutyák valójában a rágcsálók, ezen belül is inkább a mókusok rokonsági körébe tartoznak. Sokan összekeverik őket az ürgével és a szurikátával, bizonyára azért, mert mindhárom faj csoportosan élő és földalatti járatrendszereket ásó kisemlős. Az ürge azonban nem egzotikus állat, hanem Magyarországon is honos rágcsáló, a szurikáta pedig Afrikában honos, ráadásul nem is a rágcsálók, hanem a ragadozók, éspedig a mangusztafélék közé tartozik.

Állatkertünk prérikutyái rendszeresen, lényegében minden esztendőben megörvendeztetnek bennünket néhány kölyökkel. Így volt ez a múlt évben és a megelőző esztendőkben is. Néhány éve még egy kisfilmet is közzétettünk az örökmozgó prérikutya kölykökről. Egyébként nemcsak nyáron érdemes külön is figyelmet szentelni rájuk a kölykök miatt, hanem késő ősszel is, amikor már készülnek a télre, és ezért „hízókúrára" fogják magukat, hogy feltáplálva vágjanak neki a téli nyugalmi időszaknak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.