Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kölyök a jávai languroknál 2014. május 30.

A karcsúmajmok alcsaládjába tartozó jávai langurok olyan jól érzik magukat Állatkertünkben, hogy minden évben megörvendeztetnek bennünket legalább egy kölyökkel. Az idei jövevény május 25-én született, s már látható is a délkelet-ázsiai állatokat bemutató Xántus János-házban.

A jávai langur (Trachypithecus auratus) a cerkóffélék, ezen belül a karcsúmajmok közé tartozó majomfaj. Elterjedési területe nemcsak Jávát, hanem Indonézia néhány további szigetét (Bali, Lombok) is magába foglalja. Erdőlakó, nappal aktív faj, amely élőhelyének átalakulása miatt sajnos ritkulóban van. Éppen ezért a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősíti fajt annak természetvédelmi helyzete alapján.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2007 óta élnek jávai langurok, éspedig a délkelet-ázsiai élővilág ritkaságait bemutató Xántus János-házban. Eredetileg két nőstény, Negro és Szmörre, valamint egy Orange nevű hím került Budapestre. A nevek az állatok színére utalnak, ugyanis ennél fajnál kétféle, egymás mellett létező színváltozatot lehet megkülönböztetni, amely sem az állatok nemétől, sem alfaji hovatartozásuktól nem függ. Szmörre és Orange természetesen az aranyszínű-vörösesbarna, Negro pedig a fekete színváltozatot képviseli.

Az elmúlt évek során minden évben születtek jávai langurok, előfordult, hogy kettő is egy év alatt. Az ideig kölyök múlt vasárnap, azaz május 25-én látta meg a napvilágot. Az Orange és Negro nászából született apróság aranyszínű, de ez nem meglepő, hiszen általában a felnőtt korukban fekete állatok is ilyen színűek kölyökkorukban. A gondozóknak azt még nem sikerült megfigyelni, hogy a jövevény milyen nemű, ezért egyelőre nevet sem kapott. A kicsi nevelésében egyébként nemcsak a szülők, Negro és Orange vesznek részt, hanem a másik felnőtt nőstény, Szmörre, és az itt született négy fiatal állat is. Ha tehát a kölyköt egy felnőtt állat ölében látjuk, az még egyáltalán nem biztos, hogy éppen az anyaállat ölelgeti a langurgyereket.