Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Koronásdaru fiókák 2013. július 25.

Miközben a világ a brit trón jövendőbeli várományosának születésével van elfoglalva, az Állatkert is be tud számolni egy koronás főket érintő örvendetes eseményről. A szürkenyakú koronásdarvaknál nemrégen kelt ki a tojásból két „trónörökös”.

A szürkenyakú koronásdarvaknál két fióka kelt ki a tojásból a közelmúltban. Az apróságok világra jövetele időszerű is volt, hiszen Állatkertünkben ezeknél a madaraknál az elmúlt években mindig június derekára keltek ki a tojások, kivéve 2009-ben, amikor augusztus elejéig tolódott a költési szezon. A kicsik nemcsak méretüket, hanem színüket tekintve is sokban különböznek a felnőtt állatoktól: tollazatuk pihés, vörösesbarna, illetve zsömleszínű, és a felnőttekre jellemző karcsú lábak helyett tömzsi lábakon szaladgálnak. A fejükön pedig még semmi nyoma az aranyszínű tollkoronának, amelyről a faj a nevét kapta.

A Mami és Papi névre hallgató szülőpár sikeresnek mondható a szaporodást illetően, hiszen amióta 1999-ben megérkeztek Tanzániából, nagyjából két tucat kismadarat költöttek ki. A már felcseperedett korábbi "trónörökösök" más európai állatkertekbe, például a németországi Erfurtba, a hollandiai Emmenbe, illetve a franciaországi Les Mathes állatkertjébe kerültek.

A sikeres szaporulat titka, hogy a két madár nagyon gondos szülő, egyetlen pillanatra sem hagyják magukra fiókáikat, megtanítják őket többek között táplálkozni, hogy minél hamarabb eltanulhassák, hogyan lakhatnak jól. Gondoskodásuk kiterjed a fiókák védelmére, még a gondozókkal szemben is: magasra szökkenve, rúgásokkal igyekeznek távol tartani mindenkit, aki a kicsinyek felé közelít.

A szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum gibbericeps) Kelet- és Dél-Afrika nyílt, szavannás területeinek lakója. Különösen folyók, vagy nagyobb állóvizek közelében érzi otthon magát, nappal aktív, alapvetően párban, vagy kisebb családi közösségekben él. Tápláléka különféle növényekből, magvakból, valamint rovarokból, férgekből, apróbb halakból, békákból, kígyókból áll. Testfelépítését tekintve igen ősinek számít, és mivel az elmúlt 40 millió évben alig változott, "élő kövületként" tartják számon. A felnőtt madarak akár 25 évig is élhetnek.