Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Koronások az Állatkertben 2023. május 5.

Több olyan faj is látható Állatkertünkben, melyet az anyatermészet koronára emlékeztető fejékkel látott el. Ilyen például a szürkenyakú koronásdaru és a koronásgalamb, de láthattok nálunk koronás levéllábú sáskát is.

Londonban már a királykoronázás utolsó előkészületei zajlanak, ezért azt gondoltuk, mi is szót ejtünk Állatkertünk koronás lakóiról. Az egyik ilyen faj az Afrikában őshonos szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum), amely a felnőtt állatok fején látható aranyszínű tollkoronáról kapta a nevét. A keselyűröpdében látható tenyészpárunk, Mami és Papi 1999 óta rendszeresen, majdnem minden évben megörvendeztet bennünket néhány „trónörökössel", így az idők során több mint harminc fiókát neveltek fel sikeresen. Ez már csak azért is nagy öröm, mert a szürkenyakú koronásdaru a veszélyeztetett fajok közé tartozik. A felcseperedett utódok egy része azóta más állatkertbe került: például Nagyszebenbe, Zágrábba, Erfurtba, Emmenbe, vagy éppen a franciaországi Les Mathes állatkertjébe. De van köztük olyan is, aki felnőttként is nálunk maradt: őket a Szavannakifutóban láthatjátok.

Egy másik „koronás" állatunk a pompás koronásgalamb (Goura cristata): ez a faj Új-Guinea trópusi erdőségeinek lakója, és szintén fenyegetett fajnak számít. A fején kék színű, legyezőszerű tollakból álló koronát visel.

Még az Állatkertünkben látható ízeltlábúak között is van olyan faj, amelyiknek „koronás" a jelzője. A koronás levéllábú sáskáról (Extatosoma tiaratum) van szó. Szintén Új-Guinea szigetén, valamint a szomszédos Ausztráliában őshonos. Nevét pedig a fején viselt tövisekről kapta, amelyek a fajt felfedező William Sharp Macleay 19. századi brit rovarkutatót egy tiarára emlékeztették (a tudományos névben szereplő tiaratum is erre utal). Ez a faj a botsáskák rokonsági körébe tartozik, de nem ágnak, hanem inkább elszáradt levélnek álcázza magát. Állatkertünkben a Varázshegy emeletén láthatja a közönség.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.