Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Lakásfelújítás” a nagymacskáknál 2023. január 27.

Több betekintőablak, jobban látható állatok, nagyobb terület és testre szabhatóbb használat jellemzi szibériai tigriseink és perzsa leopárdjaink otthonát, miután a 21 éve átadott kifutórendszeren a közelmúltban „lakásfelújítást” végeztünk.

A szibériai tigriseinknek és perzsa leopárdjainknak otthont adó komplexumot (amely három kifutórészből, illetve a hozzájuk kapcsolódó belső férőhelyekből, elkülönítő terekből áll) 2001 decemberében, tehát több mint 21 esztendővel ezelőtt adtuk át. Felépítése akkoriban fontos fejlesztési eredménynek számított, hiszen az 1970-es évek elején létesült korábbi ketrechez képest az állatok rendelkezésére álló terület ötszörösére növekedett, a biztonsági üveg betekintőablakok pedig plusz élményt adtak, hiszen így akár karnyújtásnyi távolságból is látni lehetett a nagymacskákat. A kifutórendszer be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen 2001 óta sok millióan láthatták itt a tigriseket és a párducokat, ráadásul öt kistigris és kilenc leopárdkölyök cseperedett fel ezekben a kifutókban. Több mint két évtized elteltével azonban szükség volt bizonyos felújítási munkálatokra.

A legfontosabb feladat a betekintőablakok „tigrisbiztos" biztonsági üvegeinek cseréje volt, hiszen ennyi idő után már nem biztosítottak zavartalan szemlélődést. És ha már kicseréltük, úgy alakítottuk át a kifutót, hogy meg is növeltük az üvegfelületek számát, kiterjedését. Így most 19 db nagyméretű betekintőablak határolja a kifutókat, amelyek mindegyike 4 rétegű, rétegenként 6, tehát összesen több mint 24 mm vastag biztonsági üvegből készült. Látogatóin kényelmét szolgálják a betekintőablakok előtti tér felett kiépített féltetők, amelyek esőben és napsütésben is jó szolgálatot tesznek, sőt még az akadálymentesítés terén is előrelépést tettünk a babakocsival, vagy kerekesszékkel érkezők kényelméért.

Állattartási szempontból fontos, hogy az egyik kifutórész alapterületét növelni is tudtuk, és most már mindhárom kifutórész hálóval van befedve (eredetileg csak az egyiken volt). Ez utóbbi azért fontos, mert leopárdot csak ott tarthatunk, ahol háló is van. A kültéri kifutók egymással, illetve a belső terekkel való kapcsolatát is javítottuk, így lényegében valamennyi belső férőhely „kertkapcsolatossá" vált, ahonnan az állatok közvetlenül kiengedhetők a kifutóra. Mindezek a korszerűsítések azt a célt szolgálják, hogy a kifutórendszert rugalmasan lehessen használni, attól függően, hogy épp mennyi tigrisünk vagy párducunk van, hogy melyiküknél van éppen kölyök, vagy hogy hol van olyan állat, akit esetleg külön kell választani a többiektől.

A kifutó korszerűsítésével kapcsolatos munkálatokat októberben kezdtük meg, és végig úgy zajlottak, hogy látogatóink ebben az időszakban is legalább az itt lakó állatok egy részét láthassák. A korszerűsítéshez szükséges forrást az Állatkert fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat biztosította.

A megújult kifutórendszerben jelenleg négy perzsa leopárd és két szibériai tigris lakik. A két tigris, Niva és Szása már aránylag idősebb állatok, a perzsa leopárd tenyészpár, Banu és Akhum viszont igen fiatal, első kölykeik, Arya és Amir még másfél évesek sincsenek. A jövőre nézve azzal számolunk, hogy a leopárdoknál az elkövetkező években rendszeres lesz a gyermekáldás, hiszen korábban Banu ugyancsak Budapesten élt nagyszülei is számos utódnak, négy alomban összesen hét kölyöknek adtak életet.

A szibériai tigrisek és a perzsa leopárdok egyaránt ritkulóban lévő, fenyegetett nagymacskáknak számítanak, így Állatkertünk számára mind a bemutatásuk, mind az ahhoz kapcsolódó ismeretterjesztő munka, mind pedig a természetvédelmi célú szaporítás kiemelten fontos. Ráadásul ezek az állatok a nagyközönség körében is igen kedveltek, az Állatkerti Alapítvány örökbefogadási toplistáján rendszerint a tíz legnépszerűbb állat közé tartoznak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.