Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Lássuk a medvét! 2018. május 24.

A közelgő nemzetközi gyereknapkor érdemes meglátogatni Állatkertünk egyik legújabb lakóját, a nemrégiben érkezett, tízesztendős hím barna medvét, akinek mostanában – új otthonával ismerkedve – a pancsolás a kedvenc szórakozása.

Állatkertünk egyik legújabb lakója az a tízesztendős hím barna medve, aki nemrégiben érkezett a Marosvásárhelyi Állatkertből. Érkezése bizonyos szempontból hiánypótló, hiszen az elmúlt bő egy évben látogatóinknak nélkülözniük kellett ezt a medvefajt.

Talán sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor Állatkertünkben többféle medve is lakott egymás szomszédságában. A Kisszikla oldalában lakó jegesmedvéken kívül a Nagyszikla északi felén lévő „medvesoron” európai barnamedvét, grizzly-t, kamcsatkai medvét és örvösmedvét is lehetett látni egyazon látogatás alkalmával. Tegyük hozzá azonban, hogy ennyiféle medve egyidejű bemutatása csak úgy volt lehetséges, hogy mindegyikük meglehetősen kis férőhelyet kapott.

Amikor az Állatkert rekonstrukciója az 1990-es évek derekán megkezdődött, az egyik legelőször megszüntetett bemutatóhely a szűk ketrecekből álló „kismedvesor” volt. Az azóta megtörtént átalakítások nyomán az egyes férőhelyek ugyan tágasabbá és korszerűbbé váltak, de ez egyben azt is jelentette, hogy olyan sokféle medvét egy időben már nem lehet tartani, mint korábban.

A nagytestű medvefajok közül hosszabb távon mindenképpen szeretnénk jegesmedvéket tartani: ezt a fajt jelenleg is láthatja a közönség. A másik faj a barna medve, amelyet az elmúlt bő egy évben ugyan nem tudtunk bemutatni, de olyan sokan keresték, hogy egy kisebb átalakítással átszerveztük a ragadozóknak otthont adó zónát. A rozsomákokat az oroszlánok közelébe költöztettük át, a hiénák korábbi helyére (akiknek a további tartását viszont így fel kellett adnunk), s az így megüresedett helyüket (amely egyébként eredetileg is medvéknek adott otthont) pedig újra alkalmassá tettük medvetartásra. Ebbe a kifutóba érkezett meg nemrégiben a szóban forgó barna medve a Marosvásárhelyi Állatkertből.

A tízesztendős hím állat az elmúlt hetekben új otthonával ismerkedett, és természetesen már felfedezte, hogy kifutójához hűs vizű, kellően mély medence is tartozik, amelyben nagyokat lehet pancsolni.