Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Légy ott! Fóka-móka az oroszlánfókáknál 2017. május 19.

Hallott már a „Légy ott!” programokról? Így nevezzük az előre meghirdetett időpontban történő állatos eseményeket, látványetetéseket, tréningeket és más hasonló érdekes programokat. Ezek közé tartozik a Fóka-móka az oroszlánfókáknál.

Állatkertünkben nemcsak bemutatjuk az állatokat, hanem olyan programokat szervezünk, hogy a közönség tanúja lehessen állaink életének fontos, nagy aktivitással járó érdekes eseményeinek. Régebben a szerencsén múlt, hogy éppen akkor volt-e etetés, amikor a látogató az adott állat kifutónál járt, vagy akkor foglalkozott-e éppen a gondozó az állatokkal. Ma már a legérdekesebb ilyen programokra előre meghirdetett időpontban kerül sor, hogy senki le ne maradjon róla. A részletes programkínálat itt olvasható.

A Légy ott! név alatt meghirdetett programsorozat egyik legnépszerűbb eseménye a Fóka-móka, azaz az oroszlánfókák etetése és tréningje. Oroszlánfókáink tengeri halat (hering, makréla stb.), valamint tintahalat esznek. A takarmányt azonban a gondozók egy tréninghez kapcsolódóan, mintegy jutalomfalatként adják oda az állatoknak.

A tréning során a gondozók csak pozitív megerősítést alkalmaznak. A kézjelekkel, illetve a célpálcával (targetbottal) jelzett feladatok elvégzéséért cserébe az állatok jutalomfalatokat kapnak, de a tréning mozgásos elemeit nemcsak ezért, hanem a foglalkoztatás öröméért, illetve a rájuk irányuló figyelem öröméért is végzik. Az elvégzendő feladatok nem cirkuszi mutatványok, hanem mindegyikük a fókák természetes mozgásformáiból és viselkedéséből van levezetve, még akkor is, ha a tréninghez a természetben egyébként nem megtalálható eszközöket (karika, labda) is használunk. A tréning célja egyébként igen összetett: egyrészt programot adunk vele az állatoknak, másrészt a rendszeresen tréningezett állatok egészségvédelme is könnyebben megoldható (gondoljunk csak egy vérvételre, vagy egy ultrahangos vizsgálatra). Ráadásul a tréning a közönség számára is érdekes, látványos.