Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

LégyOtthon: Ki a kea? 2020. május 14.

Legújabb kisfilmünkben a keákat, ezt az érdekes, okos és igen mókás, Új-Zélandon őshonos papagájokat mutatjuk be. Meg persze azt is, hogy munkatársaink milyen játékokat eszelnek ki e kíváncsi állatok szórakoztatására.

Állatkertünk látogatói jól ismerhetik a „LégyOtt!" programokat. Előre meghirdetett időpontban megtartott, érdekes állatbemutatók, látványetetések, állattréningek ezek, amelyek különösen jó alkalmat teremtenek arra, hogy az Állatkert lakóinak legérdekesebb tevékenységeit bemutassuk, és hogy ne csak a szerencsén múljon az, hogy az állatok érdekének egy-egy érdekes pillanata épp akkor történik-e, amikor az adott látogató az állat kifutójánál jár.

Mivel a koronavírus járványveszély miatt Állatkertünk átmenetileg zárva tart, a nagyközönség sajnos most nem lehet részese a helyszínen ezeknek a látnivalóknak. LégyOtthon! sorozatunk célja így éppen az, hogy ezeket az élményeket is igyekezzünk eljuttatni a kijárási korlátozások miatt most otthon maradó látogatóinkhoz.

Az egyik ilyen érdekes látványetetést az eredetileg Új-Zélandon honos keáknál szoktuk tartani. Ezek a rendkívül értelmes papagájok egyfajta műszaki érdeklődéssel is bírnak, szívesen szétszerelnek bármit, ami a csőrük ügyébe kerül. Azért, hogy ezt a hajlamukat kellőképpen kielégíthessük, és a közönségnek is megmutassuk, a keák számára mindig újabb és újabb játékokat eszelnek ki munkatársaink. A speciálisan nekik készített problémadobozon kívül a cipőkig minden érdekli ezeket az érdekes, és nyugodtan mondhatjuk, mókás madarakat.

Az állatkerti állatokról való gondoskodás során az úgynevezett környezetgazdagításnak, vagyis annak, hogy különféle módszerekkel programokat eszeljünk ki az állatok számára, különösen nagy a jelentősége. Amíg ugyanis a vadonban élő állatoknak szinte minden idejüket igénybe veszi, hogy mindenről gondoskodjanak, amire szükségük van, az állatkerti állatok a róluk való gondoskodás jegyében mindezt készen megkapják. Nem kell komoly erőfeszítést tenniük, hogy táplálékot, búvóhelyet, ivóvizet, vagy mondjuk párt találjanak, és persze azzal sincs sok gondjuk, hogy ellenségeik, mondjuk rájuk vadászó ragadozók elől rejtőzzenek vagy meneküljenek. Ennek egyik következménye, hogy az állatkerti állatok lényegesen tovább élnek, nagyobb arányban szaporodnak, mint a vadonban élő fajtársaik. Ugyanakkor az állatkerti állatoknak, mivel szinte mindent készen megkapnak, sok felesleges szabadidejük marad, és ha nem találunk ki megfelelő programokat erre a sok szabadidőre, akkor unatkozni kezdenek. A környezetgazdagításnak sokféle módja van, a férőhelyek berendezésétől a táplálék kínálásán át egészen a különféle játékszerekig.

Mostani kisfilmünk, amellyel tehát az állatkerti látogatók körében oly népszerű LégyOtt! programok élményeit igyekszünk az internet segítségével közvetíteni, része azon törekvéseinknek, amelyek lényege, hogy szolgáltatásainkból minél többet elérhetővé tegyünk az interneten keresztül, ha a kapukat még nem is nyithatjuk meg a nagyközönség előtt. Ennek jegyében a kényszerű zárva tartás óta megnöveltük az állatkerti kifutókról valósidejű képet mutató webkamerák számát, a szokásosnál is több hírt és képes beszámolót, illetve kisfilmet teszünk közzé, és olyan tartalmakat is készítünk, amelyek a tanulmányi csoportok látogatását, az állatkerti zoopedagógia foglalkozásokat igyekeznek pótolni.

Köszönjük, ha a járvány miatti zárva tartás idején támogatod kedvenc állatodat és az Állatkert munkáját: http://www.allatkertialapitvany.hu/tamogatas/