Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Leselkedő muntyák gida 2019. augusztus 6.

Az aprócska kínai muntyákszavasoknál rendszeres a gyermekáldás. Most is van egy aranyos gida, aki már elég sokat tartózkodik a kifutón, bár néha kicsit keresni kell, mert előfordul, hogy megpróbál elbújni, és az ágak közül kukucskál ki.

A kínai muntyákszarvasok rendszeresen szaporodnak Állatkertünkben. A jövevényekből az első egy-két hétben még nem sok látszik, de utána már egyre több időt töltenek a kifutóban a felnőttekkel együtt. Persze ilyenkor is előfordul, hogy az apróság valamilyen búvóhelyet keres magának, de a kifutót szándékosan úgy rendeztük be különféle tereptárgyakkal, növényekkel, ágakkal, kövekkel, hogy az állat könnyűszerrel találjon magának olyan pihenőhelyet, ahol ő maga biztonságban érzi magát, ugyanakkor a szemlélődő közönség néhány másodpercnyi kereséssel megtalálhatja és könnyűszerrel megfigyelhetni. Ez látszik a mellékelt képen is, amelyen legifjabb muntyákszarvasunk rejtekhelyéről szemléli a külvilágot.

A régi típusú állatkertek aprócska, egyszerű berendezésű ketreceiben nem kellett sokat keresgélni az állatokat. Manapság, amikor állataink nem ketrecekben, hanem összetett életteret kínáló kifutókban élnek, amelyeket különféle tereptárgyak tagolnak, és nem is lehet minden pontjáról az egész teret belátni, bizony néha megesik, hogy pár másodpercig keresgélni kell, amíg az állatot megtaláljuk. Érdemes tehát ennek szem előtt tartásával nézelődni, és hagyni pár másodpercet arra, hogy tekintetünkkel végigkutassuk a kifutót, mert egy elsőre üresnek tűnő állatférőhelyről is kiderülhet néhány másodperc alatt, hogy valójában egészen sok állat van benne. A legjobb módszer, ha az állat fejével próbálunk gondolkodni, feltéve azt a kérdést, hogy ha mi lennénk ennek vagy annak az állatnak a helyében, a kifutó melyik részén tartózkodnánk szívesen. Az állatokkal foglalkozó kutatók, terepi zoológusok is hasonló módszerrel igyekeznek megtalálni és megfigyelni az állatokat, így, ha ezt az elvet követjük, nemcsak több érdekességet láthatunk az állatkerti séta során, hanem egy kicsit mi is kipróbálhatjuk és átélhetjük a felfedezés élményét.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.