Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Lessük meg a gólyafiókákat! 2020. július 2.

Egy-két hete még főként a fészekben tartózkodtak, de mostanra már egyre gyakrabban indulnak kisebb „felfedezőutakra” a Nagy-tó partján fészkelő gólyák idei fiókái. A szülők korábban mentett állatokként kerültek be hozzánk.

Az Állatkertben sétálva szinte mindenütt cseperedő kölykök és fiókák látni. A flamingóknál például az elmúlt hetekben szinte minden napra jutott egy újonnan kikelő fióka. De gyermekáldás volt az ázsiai vadkutyáknál, a fekete hattyúknál, a tarvarjaknál, a tevéknél és a tapíroknál is, hogy csak néhányukat említsük.

Szemfülesebb látogatóink rajtuk kívül az elmúlt hetekben megfigyelhették a fészekben cseperedő gólyafiókákat is. A fészket ebben az esetben nem a magasban, hanem a talajszinten kell keresni, éspedig az állatkerti Nagy-tó partvidékének egy rejtettebb szakaszán, amelyre a fekete hattyúk és az emuk felől lehet a legjobban rálátni. Ezt a területet több, a tó térségében lakó madarunk is fészkelőhelynek választotta, itt van például a pelikánjaink fészkelőtelepe is (náluk is volt gyermekáldás idén tavasszal).

A gólyafiókák szülei mentett állatokként kerültek be hozzánk olyan sérüléssel, hogy az életüket ugyan sikerült megmenteni, de mivel emberi segítség nélkül a természetben már nem boldogulnának, a többi mentett állattól eltérően már nem lehetett elengedni őket. Ehelyett a vízimadaraknak otthont adó tavunkra kerültek, ahol párba álltak, fészket építettek majd tojást raktak, és amint látszik, sikeresen fel is nevelik a kikelő fiókákat. Az apróságok most már nem is annyira kicsik, de azért a felnőttektől még jól megkülönböztethetők, legkönnyebben arról, hogy a csőrük még nem annyira hosszú, mint a felnőtteknek, és nem is pirosodott még ki.

A Nagy-tónál lakó gólyáink mellett a Margitszigeti Kisállatkertben tartott gólyáink is fiókát neveltek az elmúlt két hónapban, de ott már akkorák az apróságok, hogy nemrégiben Hortobágyra költöztettük őket, hogy ott tanulják meg a repülés csínját-bínját.

Mentett gólyáink szaporodásáról az elmúlt években is rendre beszámoltunk. A mentett állatoknál persze az a cél, hogy amint rendbe jönnek, újra elengedhessük őket, de ha ez nem lehetséges, akkor sincs tragédia, hiszen gólyáink a Nagy-tó partján és a Margitszigeti Kisállatkertben a megfelelő gondoskodás mellett nemcsak tovább élhetnek, hanem, ahogy láthatjuk, utódaik is születhetnek, akik természetesen nem öröklik szüleik sérüléseit, például törött szárnyukat, így nemzeti parki partnereinkkel közösen jó eséllyel fel tudjuk készíteni őket arra, hogy felcseperedve útra kelhessenek a többi gólyával.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.