Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ma van a lajhárok világnapja! 2020. október 20.

Talán valaki furcsállja, hogy a lajhároknak is van világnapjuk, szerintünk azonban ez így helyes! Különösen, mivel ezek az érdekes állatok rendszeresen szaporodnak is Állatkertünkben. Így aztán a lajhárokkal kapcsolatban sok a mesélni valónk.

Sokféle állatnak van már világnapja, és ezek a jeles napok kiváló alkalmat jelentenek arra, hogy felhívjuk rájuk a figyelmet. Honlapunkon is megemlékeztünk például a vörös pandák világnapjáról szeptember harmadik szombatján, majd az orrszarvúakéról a rá következő héten.

Most kedden a lajhárok világnapját (International Sloth Day, szó szerint nemzetközi lajhárnap) ünnepelhetjük, habár a pontos dátumot illetően többféle elképzelés is van (előfordult olyan hely is, ahol már 17-én megünnepelték). Mindenesetre a jeles eseményt már tíz éve megtartják minden olyan helyen a világon, ahol komolyan foglalkoznak a lajhárokkal.

Mivel a mi Állatkertünk is ilyen helynek számít, mi is megragadjuk az alkalmat, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre az állatokra. Mesélni való bőven van róluk, hiszen bár mindenki a lustaság jelképeiként ismeri őket (német nevük, a Faultier szó szerint „lusta állatot" jelent), valójában nem lusták, inkább csak megfontoltak, óvatosak és energiatakarékosak. Természetesen növényi táplálékuk energiatartalma nem túl nagy, így nem lennének képesek tartósan nagy sebességre, ráadásul a lassú mozgás segít nekik elrejtőzni a lombkoronában a rájuk vadászó ragadozók elől.

Sokan még abban is bizonytalanok, hogy a lajhárok tulajdonképpen miféle állatok, vannak például, akik a majmok közeli rokonainak gondolják őket. Pedig a lajhárok legközelebbi rokonai a hangyászok és az övesállatok. A mi Állatkertünkben rendszeresen szaporodnak mind a hangyászok, mind pedig az övesállatok, azaz a tatuk. De ugyanez mondható el lajhárjainkról is.

A legutóbbi budapesti lajhárgyerek most decemberben lesz egyéves, tavaly az adventi időszak kezdetén született. A közönség segítségével kerestünk neki nevet, végül a szavazás eredményeként Kuglóf lett a neve. Március derekán még egy kisfilmet is bemutattunk róla.

Kuglóf egyébként már a sokadik budapesti születésű lajhár: anyukája, Lili, akinek már Kuglóf előtt is volt négy kölyke, maga is Állatkertünkben született, arról már nem is szólva, hogy Lili anyukája, a már 27 esztendős Banya is számos utódnak adott életet.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.