Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ma van a majmok világnapja 2020. december 14.

A majmok Állatkertünk 1866-os megnyitása óta a legnépszerűbb állataink közé tartoznak, és ma is sokféle majmot tartunk: újvilági és óvilági fajokat egyaránt, a karmosmajmoktól az emberszabásúakig. Közülük több fajnál jelenleg is kölykök cseperednek.

Az állatbarátok, állatkertbarátok naptárában nemcsak olyan jeles napok szerepelnek, mint a karácsony vagy az újév, hiszen ma már sok állatfajnak, állatcsoportnak is megvan a saját világnapja. Aki rendszeresen figyelemmel kíséri honlapunkat, láthatta, hogy ezekről a jeles eseményekről meg is szoktunk emlékezni, hiszen egy-egy ilyen világnap jó alkalom arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a szóban forgó állatokra. Így volt ez a közelmúltban a páviánok, a lajhárok, az orrszarvúak, és a vörös pandák világnapján is.

Ma a majmok világnapja van! A kezdeményezést 2000-ben indította két amerikai művész, Casey Sorrow és Eric Millikin, még egyetemista korukban, amikor a Michigani Egyetem hallgatói voltak. Azóta az egész világon december 14-én ünnepeljük a majmok világnapját.

A mi Állatkertünkben már a megnyitáskor is többféle majommal találkozhatott a nagyközönség, és szinte minden időszakban arra törekedtünk, hogy a majmok sokféleségét is érzékeljék a látogatók. A jelenleg bemutatott fajok is a majmok több különböző csoportját képviselik. A törpe selyemmajmok és a lajhárokkal társbérletben élő aranykezű tamarinok például a karmosmajmok közé, a mókusmajmok a csuklyásmajom-félék közé tartoznak, az éji majmok pedig annyira különböznek a többi újvilági majomtól, hogy őket önálló családba sorolják a zoológusok. De vannak óvilági majmaink is: például a cerkófok rokonsági körébe tartozó, és a december eleji világnapjuk kapcsán már említett galléros páviánok, az állatkertekben még az óriáspandánál is ritkábban látható aranyhasú mangábék illetve a karcsúmajmokat képviselő jávai langurok. Nem is beszélve az emberszabásúakról, az orangutánokról és a gorillákról. Az említett fajok közül többnél jelenleg is kölyök cseperedik.

Az Állatkertünkben lakó majmok – egyébként nem is teljes, csak néhány példát felvonultató – felsorolásából talán sokan hiányolják a makikat. Tény, hogy több különböző makifajjal is foglalkozunk, a makik azonban nem majmok, hanem a félmajmok közé tartoznak, és a majmokkal együtt alkotják az úgynevezett főemlősök csoportját. „Makimajom" tehát valójában nem létezik! Az, hogy mégis sokan így gondolják, alighanem Kemény Henrik bábfigurájára, Hakapeszi Maki bábfigurájára vezethető vissza, aki az 1960-s években, gyermekeknek készült televíziós sorozat, a Zsebtévé egyik felejthetetlen figurája volt.

A kultúrtörténeti vonatkozások közt érdemes felidézni az „engem csak a majom érdekel" szállóigét is, amely eredetileg Szenes Iván és Aldobolyi Nagy György Állatkerti séta című híre slágerében hangzott el: Aradszky László és Ambrus Kyri énekelték.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.