Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ma van az orrszarvúak világnapja 2021. szeptember 22.

Állatkertünk egyebek mellett arról is nevezetes, hogy itt született a világon az első, és a második olyan orrszarvú is, aki mesterséges termékenyítés eredményeképpen jött a világra. Az orrszarvúak világnapján ezt is érdemes felidézni.

A 2007. január 23-án született Layla és anyja, Lulu, néhány másodperccel a kicsi világra jövetele utánSzeptember 22-e az orrszarvúak világnapja. Erről a jeles eseményről Állatkertünk honlapján és Facebook-oldalán is évről évre megemlékezünk. Annál is inkább, mivel az orrszarvúak különösen fontos állatok a számunkra.

Állatkertünkben nagy hagyományai vannak az orrszarvúak tartásának. Az első orrszarvúnk – egy szumátrai rinocérosz – 1894-ben érkezett. A két világháború között Pityu, a keskenyszájú orrszarvú, majd az 1960-as évek végétől az 1980-as évek elejéig Teca (aki szintén a keskenyszájú fajhoz tartozott) képviseltek állatkertünkben ezt az állatcsoportot. Az 1980-as évek óta viszont szélesszájú orrszarvúakkal foglalkozunk.

Ez utóbbi állatfaj tartásával kapcsolatos az a világra szóló eredmény, hogy 2007-ben a mi Állatkertünkben született meg az első olyan orrszarvú az egész földkerekségen, aki mesterséges termékenyítésnek köszönhetően jött a világra. A nemzetközi együttműködésben megvalósult szakmai eredmény előzményeiről, illetve a Laylának elnevezett állat világra jöveteléről 2017-ben, a tizedik évforduló alkalmából már részletesen beszámoltunk. Az összeállításból az is kiderült, hogy a világon a második „lombik" orrszavú is a mi Állatkertünkben született.

2007 januárjának utolsó napjaiban az USA-tól Indiáig, Németországtól Vietnámig vezető hír volt a világelső budapesti "lombik orrszarvú" megszületéseA világnap egyébként jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek az orrszarvúakat kipusztulással fenyegetik. Annál is inkább, mert az elmúlt években sok hírt lehetett hallani például az északi szélesszájú orrszarvúak utolsó példányairól (mi az Állatkertben déli szélesszájú orrszarvúakat tartunk), és más orrszarvúak megritkulásáról is. Ma már nemcsak a vadonban élő orrszarvúakat kell védeni az orrvadászokról, hanem az állatkertekben élő egyedek biztonságáról is gondoskodni kell.

Szélesszájú orrszarvúinkat – köztük Laylát, az azóta már felnőtt „világelsőt", és anyukáját, Lulut is – a Szavanna-komplexumban láthatják látogatóink. A gondozók rendszeresen foglalkoznak velük, tréningekkel teremtenek közelebbi kapcsolatot az állatokkal, ami azon túl, hogy kiváló elfoglaltság az orrszarvúak számára, a velük való foglalkozást, egészségük védelmét is megkönnyíti.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.