Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Malőr és Mázli, a két rezidens cica 2022. február 23.

Szemfüles látogatóink Állatkertünk több pontján is találkozhatnak házi macskákal. Ők nem holmi kóbor négylábúak, hanem rezidens macskák. A háziállatokat bemutató Majorság környékén például Mázli és Malőr látják el ezt a feladatot.

Sokan vannak, akik kedvtelésből macskát, cicát tartanak otthon, ami nem is meglepő, hiszen nagyon kedves állatok. Részben ezért is háziasították őket évezredekkel ezelőtt, meg persze azért, hogy a gabonakészleteket megdézsmáló rágcsálókat a segítségükkel kordában tartsák. Nem véletlen, hogy a macskák háziasítása éppen arról a vidékről indult ki, ahol már az ókor hajnalán is kiterjedt gabonatermesztés folyt.

Egerésző hajlandóságuk egy állatkertben is jól jöhet, ugyanakkor a kóbor macskák gondot is okozhatnak, ami érintheti más állatok egészségét. A gyakorlatban az a megoldás vált be, hogy Állatkertünk területén rezidens macskákat tartunk. Ezekről az állatokról mi magunk gondoskodunk, ideértve az etetésüket, az állatorvosi felügyeletet, az egyedi azonosítót (chip), illetve az ivartalanítást is. Ez utóbbi azért fontos, hogy ne legyen ellenőrizetlen szaporulat. A rezidens macskák a kert egy-egy területén szabadon mozogva kijelölik saját territóriumukat, ahonnan aztán ők maguk tartják távol az Állatkert területére kívülről bejönni szándékozó kóbor „riválisokat".

A mellékelt képen látható két cica még csak most ismerkedik az állatkerti rezidens macskák életével. A két fiútestvér a Mázli és a Malőr neveket kapta. Amolyan „háztartási" kendermagos cicák, most kilenc hónaposak, és a múlt év végén kerültek hozzánk a Somogy megyei Igalból.

Rezidens macskáinkkal persze csak véletlenszerűen találkozhat a látogató, ám a nem háziasított macskafélék közül több különböző fajt is bemutatunk. Az oroszlánokat az indiai alfaj képviseli nálunk, tigriseink szibériai tigrisek, leopárdjaink pedig – akiknél nemrég kölykök is születtek – perzsa leopárdok. Rajtuk kívül még pusztai macskáink is vannak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.