Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Már a kifutón az új jegesmedve 2022. december 30.

Birtokba vette új otthonát Fiete, a jegesmedve, aki nemrégiben érkezett hozzánk a Nyíregyházi Állatparkból az európai állatkertek jegesmedve programja keretében. A nyolcesztendős hím állat eredetileg egy németországi állatkertben született.

Többször elmondtuk már, hogy a téli szünidőben is várjuk a látogatókat, hiszen mi ebben az időszakban is nyitva vagyunk (csak december 31-én lesz majd rövidített nyitvatartás). Sok látnivalót és élményt kínálunk, ugyanis a hazai állatkertek közül nálunk láthatja a nagyközönség a legtöbb féle állatot. Még a téli napok hűvösebb időjárása sem jelenthet akadályt, hiszen melegigényes állatainkat a fűtött állatházakban, beltéri bemutatóhelyeken láthatja a közönség, és vannak szép számmal olyan állataink is, akiknek a magyarországi tél egyáltalán nem ellenfél, hiszen őshazájuknál ennél lényegesen hidegebb is szokott lenni.

Ez a helyzet a nemrégiben érkezett új jegesmedve, Fiete esetében is. A nyolcesztendős hím állat eredetileg a németországi Rostock állatkertjében született 2014 december 3-án. Kétéves korában a Nyíregyházi Állatpark lakója lett, ahonnan másfél héttel ezelőtt költözött a mi Állatkertünkbe az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége ajánlására. Az első napokban a belső férőhelyekkel ismerkedett, mostanra viszont már a kifutót is birtokba vette, így már látogatóink is megcsodálhatják.

Állatkertünkben alkalmilag már a XIX. században is bemutattunk jegesmedvét, tartásuk azonban 1912-től kezdve vált rendszeressé. Abban az évben készült el a Kisszikla északi oldalán kialakított úgynevezett sarkvidéki panoráma, amelynek felső részében a jegesmedvék, alsó részében pedig különféle fókák kaptak helyet oly módon, hogy a két kifutórészt egy széles, de a közönség felől nem igazán látható szárazárok választotta el egymástól.

Az eredeti kifutó csaknem egy évszázadon keresztül szinte változatlan állapotban szolgálata a jegesmedvék bemutatását. Egyes időszakokban akár fél tucat jegesmedve is lakott benne, és alkalmasnak bizonyult a jegesmedvék szaporítására is. Az első budapesti jegesbocs, aki rendben fel is cseperedett, 1933/1934 telén jött a világra, ami igen nagy szakmai eredménynek számított. Akkoriban ugyanis az egész világon csupán nyolc-tíz olyan állatkert létezett, ahol valaha is születtek jegesmedve bocsok, felnevelésük pedig 1934 előtt csak öt állatkertben (Köln, Lipcse, Stockholm, Milwaukee, Cincinnati) volt sikeres. Az első budapesti születésű jegesmedve egyébként felcseperedve – 1937-ben – a Belgrádi Állatkertbe került.
A későbbiekben még 38 további jegesbocs jött világra Állatkertünkben, mind az eredeti, 1912-ben kialakított kifutóban, illetve a hozzá tartozó belső férőhelyeken. A budapesti születésű jegesmedvék a világ számos állatkertjébe eljutottak, olyannyira, hogy például Knutnak, a Berlini Állatkert egykori világhírű jegesmedvéjének, akit gondozója nevelt fel, szintén voltak budapesti felmenői.

A régi, 1912-es kifutót a 2005/2006-os időszakban újítottuk fel. Területét kétszeresére növeltük, illetve ekkor készült el a nagy medence is, amelyet úgy alakítottunk ki, hogy a jegesmedvét a víz alatt is láthassa a közönség. A régebbi, kisebb medencét pedig földdel töltöttük fel, hogy ásási lehetőséget is biztosítsunk a kifutó mindekori lakójának, lakóinak. 2006 óta tehát mindenkori jegesmedvéink ebben a kibővített kifutóban laktak. A közelmúltban újabb korszerűsítéseket végeztünk a kifutón, feltöltöttük például a régi árkot, ezzel még tovább növelve az alapterületet. Az ilyen módon előkészített kifutót vette most birtokba Fiete.

Korábbi jegesmedvéinkkel ellentétben Fiete egyelőre még csak a belső férőhelyen kap enni, hogy hívásra „üzembiztosan" bejöjjön. Később viszont természetesen nála is szeretnénk majd olyan látványetetéseket tartani, amilyeneket – részben a környezetgazdagítás jegyében – korábbi állatainkkal is tartottunk, például akkor, amikor a kifutó felett kifeszített kötélről kellett leszednie a finom falatokat.

Bár Fiete most egyedül lakik új otthonában, ebben a jegesmedvék esetében semmi meglepő nincsen. Erre a fajra ugyanis a természetben magányos életmód a jellemző. Ez persze elsősorban azért alakult így, mert a sarkvidéken általában nincs annyi táplálék, hogy aránylag kis területen egyszerre több állat is megtölthesse a gyomrát. A gyakorlatban ezért több jegesmedve csak akkor szokott alkalmilag összeverődni, ha valamilyen nagyobb, több állatnak elegendő táplálék, mondjuk egy bálnatetem szaga messziről odacsalogatja őket.

Állatkertünk kiemelten fontosnak tartja ennek a különleges állatfajnak a bemutatását. Nemcsak a jegesmedvékkel kapcsolatos évszázados hagyományaink miatt, hanem azért is, mert az állatkerti jegesmedvék valójában a vadonban élő fajtársaik „nagykövetei", és bizony nagy szükségük van a nyilvánosság figyelmére. Az éghajlatváltozás, és több más, szintén az emberi tevékenységgel összefüggő tényező ugyanis igencsak érzékenyen érinti a vadonbeli jegesmedve populációkat. A faj megőrzéséhez tehát jegesmedvebarát közvéleményre van szükség, az állatkertek pedig jelentősen hozzájárulnak a népszerűsítésükhöz, és ahhoz is, hogy minél többet tudjunk ezekről az állatokról.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.