Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Már a kifutón látható az új hím tigris 2021. szeptember 21.

Tegnap megérkezett Veszprémből Szása, az új hím szibériai tigris. A tizenkét éves állat jelenleg új otthonával ismerkedik, később pedig megkezdjük az összeszoktatását Nivával, a már régebb óta nálunk élő, és az év elején megözvegyült tigrishölggyel.

Látogatóink, barátaink közül bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy tavasszal elpusztult Norbi, Állatkertünk öreg szibériai tigrise. Így aztán Niva, a nőstény állat egyedül maradt. Most viszont újra társaságot kap maga mellé Szása személyében.

Szása 2009-ben született Németországban, majd még kölyökként, néhány hónapos korában került a Veszprémi Állatkertbe. A királynék városában épp most kezdenek neki egy nagymacska komplexum kialakításának, s az építkezés idejére meg kellett oldani az ottani állatok, többek között Szása elhelyezését is. Mi itt Budapesten pedig épp egy hímet kerestünk Niva mellé, úgyhogy minden szempontból jó megoldást sikerült találni azzal, hogy Szása kihelyezésben Budapestre került.

A tulajdonképpeni szállításra szeptember 20-án, azaz most hétfőn került sor, s az újonnan érkezett hím máris a kifutóban látható. Jelenleg új otthonával ismerkedik, felméri a terepet, megismeri a gondozókat, és persze kitapasztalja azt is, hol kapja az ennivalót és az ivóvizet. Amikor pedig már kellő helyismeretet szerez, megkezdjük a Nivával való összeszoktatását is. Természetesen ez a folyamat is lépésről lépésre történik. Szása már tudja, hogy a közelben egy nőstény tigris is van, és hamarosan láthatják is egymás, egyelőre azonban egymástól elválasztva, két szomszédos kifutóban. Az összeszoktatás ideje alatt figyelni fogjuk az állatok reakcióit, és ha eljött az ideje, össze is fogjuk engedni őket.

Niva eddig már öt kölyköt hozott világra és nevelt fel sikeresen – mindannyiukat itt, Budapesten. Elméletileg annak sincsen akadálya, hogy a sikeres összeszoktatás után idővel akár Szásával is legyenek közös utódaik. A tigrisek természetvédelmi célú állatkerti szaporítását összehangoló európai tenyészprogram szempontjából tulajdonképpen összeillő párt is alkotnának. Tudni kell azonban azt is, hogy Niva már nem fiatal, augusztusban töltötte be tizenötödik életévét. Vagyis Szásánál is mintegy három esztendővel idősebb. Így előfordulhat, hogy az eddigi öt kölykén kívül már nem lesznek további utódai. Az új hím társaságának azonban bizonyára így is örülni fog.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként 1877 óta foglalkozunk tigrisek tartásával. Múltbeli tigriseinkről az idei jubileumi emlékév kapcsán a közelmúltban egy cikket is közzétettünk az Állatkert honlapján.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.