Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Már húszan vannak a flamingófiókák! 2021. július 18.

Július 6-a óta nap mint nap kelnek ki az újabb flamingófiókák, jelenleg már legalább húszan vannak, és további tojások kikelésére is számítunk. Érdemes megfigyelni, hogy fejlődnek, és hogyan etetik őket a felnőttek!

Állatkertünk egyik nevezetessége a több mint százötven egyedet számláló flamingó kolónia, amely minden évben újabb és újabb fiókákkal gyarapszik. Azt, hogy mikor jön el a költés, a tojásrakás, majd a fiókák kikelésének ideje, a mindenkori időjárás alakulása is befolyásolja kissé, ezért az egymás követő években a szezon akár több héttel is eltérhet egymástól. 2018-ban például június utolsó napjaiban már kéttucat fiókát számláltunk, és 2019-ben, sőt 2020-ban is a legtöbb fióka már június vége előtt kibújt a tojásból.

Idén, amikor sok helyen még májusban is fűteni kellett, a flamingók költési idénye valamivel később kezdődhetett el. Az első fióka kikelését július 6-án figyeltük meg, azóta viszont szinte minden nap bújnak elő újabb apróságok, úgyhogy most már legalább húsz fióka van, sőt, a számuk e sorok leírása óta is növekedhetett, hiszen még vannak olyan tojások, amelyeken a szülők jelenleg is kotlanak. Ezekből az elkövetkező órákban, napokban várható a fiókák kikelése.

Mivel a most meglévő fiókák között mindössze másfél hétnyi a maximális korkülönbség, jól látni, hogy milyen gyorsan fejlődnek. A tojásból frissen kikelt kicsik mérete természetesen a tojás méretéhez igazodik. Hogy az mekkora? Egy flamingótojás nagyjából 115-140 grammot nyom, tehát súlyra kétszer akkora, mint egy tyúktojás, de egy lúdtojásnál valamivel kisebb. A fióka így csak akkora lehet, amekkora egy ilyen méretű, 8-9 centi hosszú és 5 centi szélességű tojásba belefér.

Kikelés után a fióka egy darabig nem túl aktív, ki kell hevernie a kibújás okozta megpróbáltatást. Kezdetben a csőre és a lábai is rózsaszínűek, egyhetes-tíznapos korukra azonban a rózsaszín feketére vált. A csőrük kezdetben még egyenes, így a felnőttekkel ellentétben ők még nem képesek a vízben sodródó apró élőlényeket kiszűrni velük. Ehelyett a felnőttek egy a begy tájékán termelődő tápláló váladékkal, az úgynevezett begytejjel etetik őket. A harmadik hónap végére aztán már a fiókák csőre is sokat fejlődik, kialakul rajta a jellegzetes görbület, s ezután már ugyanazzal a táplálékkal élnek, mint a felnőtt flamingók.

A cseperedő fiókákat egyébként a kolónia tagjai egy idő után rendszeresen összeterelik, egyfajta flamingó óvodát hozva létre. Így sokkal könnyebb felügyelni a cseperedő apróságokra.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.