Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Már láthatók a fekete hattyú fiókák 2023. március 25.

Fekete hattyú párunk, Édua és Eduárd szinte minden évben megörvendeztet minket néhány pihés fiókával. Ezúttal négy apróságot nevelnek, akiket már látogatóink is megcsodálhatnak az Ausztrál zónában lévő kis tavacskánál.

A legtöbben a hattyúkat fehér tollazatú madarakként ismerik, hiszen a Magyarországon honos énekes, bütykös és kis hattyúk egyaránt fehér színűek. Létezik azonban fekete hattyú is, és nemcsak a mozivásznon meg a balettben, hanem a zoológiában is.

A fekete hattyú Ausztráliában őshonos, sőt, Nyugat-Ausztráliának egyenesen ez a faj a címerállata. Betelepített állományai azonban Új-Zélandon, sőt, Európa egyes parkjaiban is előfordulnak. Nálunk az Ausztrál zónában, az Ausztrálház közelében kialakított kis tavacskánál láthatja őket a közönség több más vízimadár társaságában.

Édua és Eduárd, Állatkertünk fekete hattyú tenyészpárja rendszeresen megörvendeztet minket újabb és újabb fiókákkal. A tavalyi év ugyan ebből a szempontból kimaradt, mert a fekete hattyúk is azon 103 madár közé tartoztak, akiket a madárinfluenza elleni, teljes sikerrel zárult védekezés okán átmenetileg karanténba kellett helyezünk. De azt megelőzően szinte minden évben, így 2021-ben, 2020-ban és 2019-ben is. Eduárd és Édua igen gondos szülők, odaadóan gondoskodnak a fiókákról. Eduárd pedig a kerítésnél járőrözve felügyeli a rendet, és sziszegve próbálja figyelmeztetni azokat, akiket valamilyen – csak általa ismert ok miatt – gyanúsnak talál.

Ha valaki most hétvégén látogat el hozzánk, mindenképpen érdemes felkeresni a fekete hattyúkat. Ha lehet, akkor 10-11 óra tájban érdemes erre venni az irányt, a múlt héten elkezdődött hétvégi tavaszköszöntő élményprogramok közül kettő ugyanis éppen a fekete hattyúk közelében várja a látogatókat ebben az időszakban: 10.30-tól az Ausztrál ösvényen tartunk bemutatót, melyen Ausztrália élővilágát lehet közelebbről megismerni, 11 órakor pedig a kea papagájoknál lesz látványetetés, az Ausztrálház másik, tehát a fekete hattyúk tavával átellenes oldalánál lévő kearöpdénél.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.