Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Másfél mázsás tök a Főkapunál 2016. október 25.

A halloween, vagy – ha úgy tetszik – mindenszentek előestéjének közeledtével itt is, ott is feltűnik a sütőtök, többnyire töklámpásnak kifaragva. Az Állatkert főterén érdekességképpen egy hatalmas, másfél mázsás tököt helyeztünk el.

Mindenszentek előestéjének halloweenként történő megünneplése kelta eredetű, az angolszász világban régóta létező, s az újabb időkben azon kívül is világszerte elterjedt szokás. Ilyenkor mindenütt megjelennek a tökből faragott alkotások, töklámpások is. Ez természetesen az Állatkertben sem szokott másként lenni, ám az idei évben érdekességképpen egy másfél mázsás tököt is kiállítottunk. A termetes kabakost Keszler László agárdi őstermelő ajándékozta az Állatkertnek. Az óriási tököt a főbejárattal szemben állítottuk ki olyan módon, hogy a kertet felkereső látogatók akár közös képet is készíthessenek a szokatlan méretű terménnyel.

A kultúrnövényként sokféle formában termesztett tök eredetileg az Újvilágból származik, s az emberiség több különböző tökfaj termesztésével is foglalkozik. Ezek egyike a botanikában Cucurbita maxima néven ismert faj, amelyet magyarul – attól függően, hogy pontosan melyik termesztett kultúrváltozatáról beszélünk – óriástöknek, sütőtöknek és olasztöknek is szokás nevezni. Számos termesztett fajtája közül jól ismert a nagydobosi kék sütőtök, a kiszombori sütőtök, a sárga sütőtök, a turbántök, a banántök és a hokkaido tök is. Létezik kifejezetten nagyra növő változat is, amelyeket érdekességként, illetve kísérleti jelleggel is szoktak termeszteni: ezek akár egytonnásnál is nehezebbre nőhetnek. Töklámpást elvileg bármilyen tökből lehet faragni, sőt, az eredeti szokás szerint a lámpások nem is tökből, hanem tarlórépából készültek.

A közelgő hosszú hétvégére, illetve az őszi szünetre természetesen nemcsak ezzel a másfél mázsás tökkel és a kapcsolódó dekorációval készül az Állatkert, hanem változatos programokkal és belépési kedvezményekkel is, hiszen október 29. és november 6. között a 14 éven aluliaknak díjmentes lesz a belépés. A részletes programkínálat itt olvasható.