Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Maya, a vombatkölyök 2019. július 23.

Már nappal is előmerészkedik Maya, a legifjabb budapesti születésű vombatkölyök. Persze még így is kell egy kis szerencse, hogy meglássuk, de a kora délutáni órákban elég jók az esélyek, mivel a vombatok ilyenkor kapnak enni.

Az év elején adtunk hírt a legifjabb, immár negyedik budapesti születésű vombatkölyök világra jöveteléről. Természetesen már korábban, az ősz folyamán megszületett, de amint más erszényesekre, a vombatokra is az a jellemző, hogy az újszülöttek fejlődése jó ideig – ez esetben hónapokig – az anyaállat erszényében folytatódik. Kívülről tehát olyankor leginkább csak az erszény domborodását lehet megfigyelni. A január végén közzétett videónkon már azt lehetett látni, hogy a kicsi kiles az erszényből: ezt a felvételt a vombatok férőhelyénél felszerelt infravörös kamera rögzítette. Áprilisban pedig – ugyancsak a beépített automatikus kamera felvételén – azt is láthattuk, amint a kicsi már az erszényt elhagyva felfedező utakat tesz kifutójában az éj leple alatt.

Az ifjú vombat azóta sokat fejlődött, ahogy a mellékelt képen is látni. Időközben kiderült róla, hogy nőstény, és végül a Maya nevet kapta.

A vombatok állatkerti megfigyelése nem könnyű feladat. Némi szerencse és türelem szükségeltetik hozzá, hiszen az állatok – a két felnőtt, Molly és Wally, illetve Maya is – sok időt töltenek földbe ásott üregrendszerükben. Ám délutánonként elég jó esély kínálkozik arra, hogy meglessük őket. A gondozók délután 2 körül szokták elhelyezni náluk az ennivalót, amire, ha nem is azonnal, de egy kis idő elteltével elő szoktak merészkedni.

Az erszényesek közé tartozó vombatokkal Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben foglalkoznak, és még kevesebb azon kertek száma, ahol sikeresen szaporítják is. Az európai állatkertekben száz év alatt összesen 16 vombat született, ebből 4 Budapesten az elmúlt nyolc évben. Így a Fővárosi Állat- és Növénykert a vombatok szaporítása terén Európában a legelső, és nemzetközi összehasonlításban is az élmezőnybe tartozik.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.

Vásárolj Állatkerti belépőjegyet sorban állás és tranzakciós díj nélkül a mobiloddal. Részletek