Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00 Sz-V: 9:00-19:00

Még több hóvirág! 2019. február 25.

A Főbejárat szomszédságában található gyeptereken itt-ott szinte összefüggő szőnyeget alkotnak a hóvirágok, de a kert több pontján láthatjuk a téltemető sárga virágait is. Mi több, a Japánkertben található varázsmogyoró is virágzik.

Állatkertünk barátai bizonyára jól tudják, hogy nemcsak állat-, hanem egyúttal növénykert is vagyunk, méghozzá igen gazdag botanikai gyűjteménnyel. Vagyis nálunk a növények nemcsak egyszerűen esztétikus „zöld hátteret" nyújtanak az állatos bemutatókhoz, hanem olyan, több ezer növényfajt felvonultató gyűjteményes kert vagyunk, amely a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) is tagja.

A sok látnivaló, gazdag növénygyűjtemény, na és persze kertünk több mint másfél évszázados botanikai-kertészeti hagyományai miatt is fontosnak tartjuk, hogy a botanikai látnivalókra is felhívjuk a figyelmet. A tél persze nem ezeknek volt a fő időszaka, jóllehet még a hideg hónapokban sincs hiány a növénykerti látnivalókban, hiszen például a Pálmaházban pompázó trópusi növények természetesen nincsenek kitéve zimankónak, és a szabadföldi parkrészeken is jó néhány örökzöldet láthat a közönség.

A tavasz beköszöntével, ahogy a föld a tél acélos karmából lassan kifordul, a park egésze botanikai szempontból is egyre több és több látnivalót kínál. Csaknem két héttel ezelőtt be is számoltunk az első hóvirágok megjelenéséről, amelyek mindig a sziklakertnél, a Xántus-ház előtti lejtőn szoktak előbújni. Azóta természetesen sokkal több lett belőlük, méghozzá nemcsak ott, hanem például a Főbejárat közelében található gyepterületeken is, ahol a sok hóvirág már-már összefüggő szőnyeget alkot.

Időközben megjelentek a téltemető sárga virágai is: a Kisszikla oldalában, a jegesmedvék melletti ivókút környékén több is akad belőlük, sőt még a vombatok kifutójánál is láthatunk párat (ide már csak azért is érdemes ellátogatni, hátha sikerül szemügyre venni az erszényből egyre gyakrabban kitekintgető vombatkölyköt is).

Mind a téltemető, mind a hóvirág a legkorábban nyíló vadvirágaink közé tartozik. De a fás szárú növények között is van olyan, amelyen már virágokat láthatunk: a Japánkertnél álló varázsmogyoró például, amelyre a februári-márciusi virágzás a jellemző.