Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Megszámlálhatatlan” prérikutya kölyök 2020. július 13.

A Pálmaház szomszédságában lakó prérikutyáknál több kölyök is cseperedik. Pontos számukat azonban nehéz megmondani, mert percenként jönnek elő az üregekből, és bújnak vissza oda. Így mindenki kipróbálhatja, hányat tud összeszámolni.

Állatkertünk máskor is sok érdekességet kínál a látogatóknak (hiszen köztudott, hogy a hazai állatkertek közül nálunk lehet a legtöbb féle állatot látni), most azonban különösen sok a látnivaló. Azóta, hogy a koronavírus járvány miatti 66 napos zárva tartás után újra megnyitottuk a kapukat, számos újdonság érkezett. Közülük a Parma-kenguru és az aranyszőrű takin eddig nem is volt az Állatkertben, és bár kis pandákkal már harminc esztendeje foglalkozunk, a hím állat újonnan érkezett hozzánk. Ráadásul rengeteg kölyök és fióka jött világra mostanában, így bármerre is járunk az Állatkertben, mindenütt cseperedő apróságokat figyelhetünk meg. Gyermekáldás volt például a tapíroknál, a veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál, de a kétpúpú tevéknél, a flamingóknál és a ritka tarvarjaknál is.

A sok kisállat között eddig nem esett szó a prérikutya kölykökről, pedig náluk is több kölyök cseperedik éppen. A prérikutyák a telet a felszín alatti üregekben, téli álomba merülve töltik, és tavasszal hozzák világra utódaikat. Azt, hogy ez pontosan mikor történik, az időjárás is befolyásolja. Idén úgy alakult, hogy a kicsik viszonylag későn jöttek a világra, ez azonban csak akkor derült ki, amikor – nagyjából hathetes korukban – először jöttek elő a járatokból. Mostanra már kéthónaposak is elmúltak, de persze még mindig kicsinek számítanak, és igencsak játékosak. Érdemes megfigyelni őket, amint naphosszat hancúroznak a kifutóban.

Aki szeretné, megpróbálhatja összeszámlálni a kölyköket. Ez persze nem egyszerű feladat, mert a kölykök nem mindig egyszerre jönnek fel a felszínre, hanem ki-be járnak a járatokba, és mivel az összes felszínre nyíló kürtő összeköttetésben van egymással a föld alatt, sosem tudni, melyikük honnan bukkan majd elő. Ez enyhén szólva megnehezíti a kölykök összeszámlálását. A gondozók – nem kis türelemmel – eddig kilenc apróságot számoltak össze, de elképzelhető, hogy több is van belőlük.

A társas prérikutyákról (Cynomys ludovicianus) egyébként érdemes tudni, hogy nevük egy kissé megtévesztő. Az ugyan kétségtelen, hogy az észak-amerikai prériken őshonosak, a kutyákhoz viszont nem sok közül van. Ezek az állatok ugyanis rágcsálók, a hazai fajok közül rokonság szempontjából a mókushoz állnak a legközelebb. Famászás helyett viszont talajlakó életmódot folytatnak, és sok időt töltenek a felszín alatti üregrendszerben is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.