Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Megszületett a várva várt kiselefánt! 2021. április 28.

Harmadszorra is anyuka lett Angele, a huszadik életévében járó elefánt anyuka: szombat hajnalban egy életerős kiselefántot hozott a világra. A „szülőszoba” éjjellátó kamerái segítségével a születés pillanatait is meg tudjuk mutatni.

Szombaton – azaz április 24-én – hajnalban megszületett a várva várt kiselefánt. Számításaink szerint az ellést tavaszra, éspedig tavasz közepére lehetett várni (ahogyan ezt tavaly novemberben be is jelentettük), de a születés várható időpontját ennél pontosabban nem lehetett előre meghatározni. Így a biztonság kedvéért már március közepe óta folyamatos ügyeletet tartottunk az elefántoknál, még az éjszakai órákban is. A tapasztalatok szerint ugyanis a legtöbb elefántborjú az éjszaka második felében, illetve hajnaltájt szokott megszületni.

A kiselefánt végül hajnali 5 óra 9 perckor jött a világra. Az ellés viszonylag gyorsan lezajlott, mindenféle komplikáció nélkül. A „szülőszobában" elhelyezett kamerák rögzítették is az eseményt, így a felvételeket a nagyközönség is láthatja. A videó érdekessége, hogy a képeken úgy tűnik, mintha az anya első dolga az lenne, hogy az újszülöttet megrugdossa. Valójában ez teljesen normális viselkedés az anyaelefántoknál, melynek célja, hogy a magzatburkot eltávolítsák a kicsiről.

Az újszülött kiselefánt nem sokkal később sikeresen lábra is állt, az emlőket is rendben megtalálta, és táplálkozni kezdett. Így – bár minden eshetőségre felkészültünk – egyáltalán nem kellett beavatkozni semmilyen módon.

Bár a kiselefánt súlyát pontosan nem lehet lemérni, tapasztalt munkatársaink „szemre" nagyjából 80 kilogrammosra becsülik. Az ázsiai elefántok vemhességi ideje 22 hónap körül szokott lenni, az újszülöttek súlya általában 70 és 100 kg között alakul.

Angele, az anyuka 2001. november 5-én született a franciaországi Les Mathes közelében található La Palmyre Állatkertben, ahonnan 2010. szeptember 29-én érkezett Budapestre. Assam, az apa egy évvel idősebb: 2000. október 7-én látta meg a napvilágot a Chesteri Állatkertben. Chesterből 2004. augusztus 18-án a belgiumi Ieper (Ypres) város állatparkjába (Bellewaerde Park) költözött, onnan pedig 2009. október 28-án került hozzánk. Angele és Assam nászából korábban már kétszer is született utód, 2013-ban és 2017-ben, így az anyuka már igen tapasztalt szülőnek számít.

Természetes körülmények között az apaállatok nem vesznek részt az utódnevelésben, sőt, a családi életben sem. Az elefántcsordákban ugyanis a felnőtt állatok mind nőstények, az elefántbikák pedig magányosan élnek, s csak párzási időben találkoznak a tehenekkel. Ennek megfelelően az állatkertekben is az a szokás, hogy az apákat különválasztják a kiselefántoktól. Az öttonnás Assam azonban – az elefántbikák körében igen szokatlan módon – kifejezetten jó apának számít, aki kiváló kapcsolatban van a kicsikkel, szívesen játszik, pancsol velük. Ennek ellenére Angele vemhességének utolsó időszakában, illetve amíg az újszülött nagyon kicsi, Assam, az apuka elővigyázatosságból külön „lakosztályban" tartózkodik.

Arun, Angele előző, 2017 novemberében született borja azonban továbbra is együtt van anyjával, illetve most már a kistestvérével. A gondozók megfigyelése szerint jól viselkedik, és természetesen érdeklődik az újszülött iránt. Persze, ha ezt túlzásba viszi, Angele azonnal rendreutasítja a kíváncsi nagytesót.

Bár az Állatkert a koronavírus járvány miatt még mindig zárva tart, az újranyitásig is igyekszünk minél többet megmutatni a jövevényből. Ezért az elkövetkező napokban is érdemes lesz nyomon követni híreinket. Április 29-én, csütörtökön, délelőtt 11 órakor például élőben jelentkezünk majd be az elefántoktól Állatkertünk hivatalos Facebook-oldalán.

Állatkertünk Alapítványa már a babavárás időszakában bejelentette, hogy egy speciális „elefánt babamérlegre" vár adományokat az elefántbarátoktól. Ezzel a mérleggel nemcsak a kiselefánt gyarapodását, fejlődését lehetne nyomon követni, hanem a felnőtt állatokat is le tudnánk mérni vele. A támogatások fogadására külön felületet hoztunk létre az Állatkerti Alapítvány honlapján, kérjük, aki teheti, segítsen a mérleg költségeinek előteremtésében! Korábban egyébként már árverésre bocsátottuk a kiselefánt bátyja, Arun műalkotásnak is beillő talplenyomatát, s az árverés bevételét szintén a „babamérleg" beszerzésének és beszerelésének költségeire fordítottuk.

Állatkertünkben – amely idén ünnepli megnyitásának 155. évfordulóját – 1875 óta tartunk elefántokat. A XIX. században afrikai elefántok is voltak a bemutatott állatok között, de az elmúlt bő 120 esztendőben mindvégig ázsiai elefántokkal foglalkoztunk, és ez idő alatt mindig volt legalább egy elefántunk. A most született kiselefánt a nyolcadik az Állatkert történetében: a korábbiak 1930-ban, 1932-ben, 1941-ben, 1956-ban, 1961-ben, 2013-ban, illetve 2017-ben születtek.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.