Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett denevérek nevelése 2020. augusztus 22.

A denevérekkel kapcsolatos mentőmunka során gyakran akad dolgunk egészen fiatal, szopós korban lévő állatokkal is. Egy kétgrammos denevérbébiről nem könnyű gondoskodni, de – amint a kisfilmünkben is látható – munkatársaink megtalálják a módját.

Állatkertünk természetvédelmi tevékenységének egyik fontos része a vadállatmentés, amelynek során Magyarországon őshonos, védett vagy fokozottan védett állatfajok olyan egyedeivel foglalkozunk, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Sokféle madár és kisemlős kap így második esélyt munkatársainknak köszönhetően.

Gyakran akad dolgunk denevérekkel is, hiszen sokféle veszély fenyegeti őket, pedig a denevérek nagyon fontos állatok a természet háztartásában, s ha belegondolunk, hogy egy-egy denevér több száz szúnyogot is elfogyaszt egyetlen éjszaka, azt mondhatjuk, hogy nemcsak ökológiai szempontból, hanem az ember saját szempontjából is érdemes vigyáznunk ezekre a kisemlősökre.

A mentőmunka során nem ritka, hogy egészen fiatal, még szopós korban lévő állatokról gondoskodnak munkatársaink, sőt arra is akadt már példa, amikor egy mentett denevér már a mentőközpontunkban hozta világra utódait. Az egészen kicsi denevérekről, akik néha csak feleannyit nyomnak, mint egy szem kockacukor, nem könnyű gondoskodni. Legújabb kisfilmünkben mentőközpontunk egyik munkatársa, Nagy Ágnes kalauzolásával az érdeklődők bepillanthatnak a mentett denevérek nevelésének kulisszatitkaiba.

Fontos tudni, hogy a mentőhelyen dolgozó munkatársaknál az alapos felkészülés mellett különböző egészségügyi óvintézkedésekre is szükség van, mind a saját, mind a védenceik védelme érdekében. Ennek több eleme van, a védőoltásoktól kezdve egészen az egyéni védőeszközökig, de a különféle eseteknél más-más megoldás az ideális: például a kifejlett denevéreknél használt vastag védőkesztyű a szopós korban lévő állatoknál szükségtelen, és nem is praktikus, hiszen a gondozóknak kézzel is érezniük kell az alig pár grammos denevérbébit. Ilyenkor viszont megfelelő kézfertőtlenítésre van szükség.

A mentőmunka célja minden esetben az, hogy az elárvult állatokat felnevelve, a sérülteket meggyógyítva, a legyengülteket pedig felerősítve végül visszajuttassuk őket természetes élőhelyükre. Fontosnak tartjuk azonban azt is, hogy a vadállatmentéssel kapcsolatos munkánkból minél többet megmutathassunk a nagyközönségnek is. A fenti kisfilm is ezért készült, és ezért adunk hírt rendszeresen a mentőmunka újabb és újabb eredményeiről. Emellett normál körülmények között a közönség a saját szemével is láthatja a mentett állatokkal kapcsolatos munkánkat a Sünispotály nevű bemutató mentőközpontban. Ez a mentőközpont e sorok megjelenésekor átmenetileg sajnos nem látogatható, de azon dolgozunk, hogy mielőbb újra megnyithassuk a nagyközönség előtt. Addig is a mentett állatok befogadása továbbra is zavartalanul folyik. Utóbbival kapcsolatban további információk itt olvashatók.