Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett madarakat és kisemlősöket engedtünk szabadon 2019. május 30.

Tizenhét mentett állatot engedtünk vissza a természetbe a Bükki Nemzeti Park területén: köztük fakopáncsot, széncinkét, feketerigókat, peléket, sünöket és egy mókust is. Az esemény egy nemzetközi vadállatmentési konferenciához is kapcsolódott.

Közismert dolognak számít, és bizonyára honlapunk olvasói számára sem újdonság, hogy Állatkertünk – szerteágazó természetvédelmi tevékenységének részeként – állatmentő munkával is foglalkozik. Olyan Magyarországon őshonos, vadon élő és természetvédelmi oltalom alatt álló (tehát védett vagy fokozottan védett) állatfajok egyedeiről van szó, akik valamilyen ok miatt segítségre szorulnak. A mentőmunka keretében évente másfél-kétezer állatnak nyújtanak segítséget munkatársaink, a legutóbbi, 2018-as esztendőben egészen pontosan 1807 mentett állat került be hozzánk.

A mentőmunkában természetesen az a cél, hogy az állatokat ismét képessé tegyük arra, hogy emberi segítség nélkül boldoguljanak természetes élőhelyükön. Éppen ezért a sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik a mentőmunkával foglalkozó csapatunk tagjai. S ha ez sikerült, elengedjük őket arra alkalmas élőhelyeken, természetesen együttműködve a helyi természetvédelmi szakemberekkel. Ezekről a szabadon engedésekről rendszeresen be is számolunk. Így tettünk a mentett macskabagoly február végi elengedésekor, illetve az áprilisban, a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén sorra került elengedés kapcsán is.

A legutóbbi szabadon engedésre május 29-án, szerdán került sor a Bükki Nemzeti Parkban, a felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogató- és Oktatóközpont közelében. Összesen tizenhét mentett állatot engedtünk vissza a természetbe, akik kilenc különböző fajhoz tartoztak. Az állatok nagyobbik fele madár volt: négy fekete rigó, egy énekes rigó, egy széncinege, egy erdei pinty, egy nagy fakopáncs és egy vetési varjú. Rajtuk kívül még hat sünt, két nagy pelét és egy mókust juttattunk vissza természetes élőhelyükre.

A szóban forgó állatok szabadon engedését – amelyre a sajtó is meghívást kapott – összekapcsoltuk annak a nemzetközi vadállatmentési konferenciának a programjával is, amelynek épp a mi Állatkertünk a házigazdája. A konferencia előadásaira hétfőn és kedden került sor, a szerdai napon pedig a szimpózium résztvevőinek egy szakmai kirándulást szerveztünk a Bükki Nemzeti Park területére. Az ottani programok egyike volt a szabadon engedés is, amelyen tehát nemcsak a sajtó képviselői, hanem a konferencián részt vevő hazai és külföldi – amerikai, orosz, szlovák, cseh és horvát – szakemberek is részt vettek. És persze azok az iskolások is, akik épp a nemzeti parki látogatóközpont programján vettek részt.

A most elengedett állatok nagy részét Állatkertünk látogatói az elmúlt hetekben-hónapokban maguk is láthatták, hiszen a mentőmunka nagy része, a mentett állatok vizsgálata, kezelése, gondozása javarészt a nagyközönség szeme előtt, a Sünispotály nevű bemutató mentőközpontunkban zajlik. Ennek a tavaly nyáron átadott mentőközpontnak a kialakítására az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával megvalósuló ZOO4NAT projekt keretében kerül sor. Ugyancsak a projekt része a szóban forgó nemzetközi vadállatmentő konferencia is. A projektben együttműködő két intézmény, a Kassai Állatkert és a Fővárosi Állat- és Növénykert partnersége jegyében a bükki szabadon engedés alkalmával a mentett állatokat a két állatkert vezetője, Erich Kočner kassai, illetve prof. dr. Persányi Miklós budapesti zoo direktor engedte szabadon, természetesen a Sünispotály munkatársainak segítségével.