Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mérlegen a koalák 2015. április 10.

Koaláink bemutatkozása óta bő egy hónap telt el. Ez idő alatt több mint 75 ezren csodálták meg Nur-Nuru-Bint és Vobarát. A legnagyobb érdeklődés a kora délutáni mérlegelést kíséri. Cikkünkből kiderül, mit mutatott a mérleg az elmúlt egy hónap során.

Nur-Nuru-Bin és gondozójaVobara és Nur-Nuru-Bin február 24-én érkeztek meg Állatkertünkbe. Azóta a gondozók minden nap lemérték a tömegüket egy külön erre a célra átalakított mérlegen, amelyen a teherfelvevő felület a szokásos serpenyő helyett egy villás ág, amelybe az állatokat kényelmesen bele lehet ültetni. Amellett, hogy a mérlegelés a közönség számára is nagyon látványos, a mérés maga természetesen szakmai szempontból is fontos. A testtömeg ugyanis az állatok kondíciója és fejlődése mellett az egészségi állapotról is árulkodhat, vagy éppen arról, hogy mennyire szokták meg új otthonukat.

A koalák születésükkor – más erszényesekhez hasonlóan – igen aprók, tömegük rendszerint egy gramm alatt szokott lenni. Az erszénybe kerülő újszülöttek gyarapodását azonban nagyon nehéz mérni, így a rendszeres mérlegelés általában akkor kezdődik meg, amikor a kicsi az erszényt elhagyva viszonylag valamelyest önállóvá válik. Az első évben a testtömeg gyorsan gyarapszik, ám a második évben a növekedés üteme már csökkenni kezd. A hím koalák általában negyedik életévükben érik el felnőttkori súlyukat, de hogy átlagosan mennyit nyomnak, nagyban függ attól is, hogy eredetileg Ausztrália mely vidékéről származnak.

Vobara és gondozójaA mi koaláink 2012-ben látták meg a napvilágot, vagyis még nem érték el teljesen a kifejlett kori méretüket, de már nincsenek nagyon messze tőle, s ennek megfelelően a növekedési ütemük sem olyan gyors már, mint az első évben volt. Nur-Nuru-Bin például 2013 márciusában érte el az 1 kg-ot, májusra már 2 kg-ot nyomott, októberre pedig elérte az 5 kg-os testtömeget is. Ezután azonban a következő egy kilogrammnyi gyarapodáshoz tíz hónapot kellett várni, hiszen csak 2014 augusztusában lett nehezebb 6 kg-nál.

Érkezésükkor Nur-Nuru-Bin és Vobara egyaránt a 6 és 7 kg közötti „súlycsoportban” voltak már, ami nagyjából meg is közelíti a kifejlett kori méretet. A mi állataink ugyanis a queenslandi alfajt képviselik, ahol a felnőtt hímek áltagos mérete 6,5 kg körül szokott lenni. A pontos napi mérési adatokból az látszik, hogy testsúlyuk változása még mindig növekvő trendet mutat, azonban a növekedés most már elég mérsékelt, ami normális is az ilyen korú állatoknál. Az érkezésük után valamivel mindkettőjüknél volt egy nagyon csekély átmeneti csökkenés, ami természetes, ha az új környezethez kell alkalmazkodni. Március közepe óta azonban a testsúly alakulásából is arra lehet következtetni, hogy teljesen megszokták új otthonukat, s szemlátomást jól érzik magukat Állatkertünkben.

Vobara és Nur-Nuru-Bin súlyának alakulása Budapesten

A koalák napi mérlegelése látogatóink számára is izgalmas program.