Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt: 3300 Ft Gyermek: 2200 Ft Diák: 2500 Ft

Nyitvatartás

H-P: 9:00-16:00 Sz-V: 9:00-16:00

Mi az a manul? 2013. július 22.

Újabb különlegességgel gazdagodott a Budapesti Állatkert! Ez a jövevény nem gyakori lakója az állatkerteknek: a manul egy Ázsia belsejében őshonos macskaféle, amelyet szoktak pusztai macskának, vagy Pallas-macskának is nevezni.

ManulMa vette birtokba új kifutóját a nemrégiben beszerzett hím manul. Az állat még júniusban érkezett Angliából, ám az elmúlt heteket – az előírásoknak megfelelően – az Állatkert karanténállomásán kellett eltöltenie. Új kifutóját a perzsa leopárdok szomszédságában alakítottuk ki, s bár már birtokba vett ezt a férőhelyet, könnyen elképzelhető, hogy néhány napig még nem sokat láthatnak belőle a látogatók. Az új lakóhely ugyanis bármilyen otthonos, elsőre minden állatnak szokatlan kissé. Így a manul esetében is arra számítunk, hogy az első időkben főleg egy jól védett búvóhelyen fog tartózkodni, és onnan kiindulva fedezi majd fel lépésről lépésre új lakhelyét.

Mindez szép és jó, mondhatja erre bárki, a kérdés csak az, hogy mi is az a manul tulajdonképpen. Egy Ázsia belsejében őshonos macskaféléről van szó, amelyet Mongóliában „manuul"-nak neveznek. A faj mongol nevét örökíti meg az állat tudományos neve is (Otocolobus manul), és mivel a szó könnyen kimondható, sok más nyelvben is egyszerűen csak manulként emlegetik ezt az állatfajt. Szabatosabb magyar neve pusztai macska, de szokták Pallas-macskának is nevezni a fajt felfedező német származású, de annak idején Katalin cárnő Oroszországában dolgozó neves természettudós, Peter Simon Pallas (1741-1811) tiszteletére.

ManulA pusztai macska ma leginkább Iránban, Afganisztánban, a Kasmír indiai és pakisztáni részén, Kínában és különösen Tibetben, Mongóliában, Oroszország egyes vidékein, valamint Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban és Tádzsikisztánban, a Kaukázus mentén pedig Azerbajdzsán és Örményország egyes vidékein fordul elő. Ezeken a tájakon eléggé változatos, de szinte mindenütt szélsőséges az időjárás. Ennek megfelelően a pusztai macska nemcsak a szárazságot, de a hideget is jól viseli. Az időjárás viszontagságai ellen vastag bunda védi, amely egyben a látszólagos méretét is megnöveli. A manul ugyanis lényegében akkora, mint egy házimacska, de bundája miatt valamivel nagyobbnak tűnik.

Ugyan a kihalás közvetlen veszélye nem fenyegeti, azért nagyon gyakorinak sem számít. Éppen ezét a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) „veszélyeztetettség közelinek" minősítette a pusztai macska természetvédelmi helyzetét. Éppen ezzel összefüggésben 1997-ben az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) is életre hívott egy tenyészprogramot (úgynevezett EEP-t) a manulok természetvédelmi célú állatkerti szaporításának összehangolása céljából.