Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mi újság a pandagyereknél? 2021. szeptember 10.

Bonifác, a kis panda kölyök nagyon ragaszkodik odújához. Persze az ő korában ez még nem rendkívüli, de a biztonság kedvéért ismét kézbe vettük, hogy megnézzük, minden rendben van-e vele. A rövid vizsgálatról kisfilmet is készítettünk.

Jövő szombaton, szeptember 18-án lesz a vörös pandák világnapja (amelyről a tavalyi évben is megemlékeztünk). Az addig hátralévő néhány napban több olyan tartalmat is közzéteszünk majd, ami ezekkel a kis panda, illetve vörös macskamedve néven is ismert, veszélyeztetett állatokkal kapcsolatos. Annál is inkább, mivel Állatkertünk igencsak érdekelt vörös panda ügyben! Magyarországon mi kezdtünk el először foglalkozni ezzel az állatfajjal, még 1990-ben, nálunk is szaporodtak először, és jelenleg is cseperedik nálunk egy aranyos kis panda kölyök.

A most két és fél hónapos jövevény világra jöveteléről augusztus elején számoltunk be, és azokat a fényképeket is közzétettük, amelyek az első, az apróság kézbe vételével járó állatorvosi vizsgálat során készítettünk. Nem sokkal később szavazást hirdettünk arról, hogy mi legyen az apróság neve. Két hét alatt több mint 27 ezer voks érkezett, a legtöbb szavazatot pedig a Bonifác név kapta.

A kis Bonifác jó darabig egyáltalán nem jött ki a szülőszobaként is használt odúból, és bár mostanában néha már előmerészkedett, illetve gyakran kilesett onnan, egészen a hét elejéig úgy tűnt, hogy nincs túl sok kedve a külvilággal való ismerkedéshez. Ebben ugyan még semmi rendkívüli nincsen, és természetesen azt is tudni lehetett, hogy az állat jól van, hiszen a gondozók azért nap mint nap belesnek az odúba, mégis úgy láttuk jónak, ha vezető állatorvosunk, dr. Sós Endre néhány pillanatra ismét kézbe veszi a kicsit egy gyors vizsgálat erejéig. Ez a művelet persze nem tartott tovább néhány másodpercnél, nem akartuk a szükségesnél tovább zavarni őket. Viszont készítettük róla egy kisfilmet:

A lényeg, hogy a kölyökkel minden rendben van, és a szerdán elvégzett vizsgálatot követően csütörtökön, sőt a mai napon is azt tapasztaltuk, hogy Bonifácnak egyszeriben megjött a kedve ahhoz, hogy elkezdje felfedezni az odún kívüli világot.

Bonifác, a cseperedő pandagyerek alighanem látogatóink egyik nagy kedvence lesz, a többi népszerű, szintén idén világra jött kisállattal, így Samuval, a kiselefánttal, vagy épp Rezsővel, a tapírgyerekkel együtt.

A vörös pandák szaporodása persze nemcsak azért öröm, mert a kicsi nagyon aranyos, hanem azért is, mert veszélyeztetett fajról van szó, Állatkertünk pedig részt vesz a faj természetvédelmi célú szaporítását szolgáló nemzetközi állatkerti tenyészprogramban is. Állatkertünk természetvédelmi tevékenységéről további részletek itt olvashatók, de emellett érdemes azt is elmondani, hogy csatlakoztunk az „Együtt a biológiai sokféleségért!" nemzetközi koalícióhoz is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.